De vonkenregen tijdens de jaarwisseling.
De vonkenregen tijdens de jaarwisseling. (Foto: Murat Harpcioglu)

Dossier Vreugdevuren: Er werd niet ingegrepen uit angst voor escalatie

Burgemeester Krikke heeft gisteren het dossier over de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp op de website van de gemeente gezet. Het gaat om maar liefst 1800 documenten, filmpjes, appjes en sms'jes. Onze collega's van het AD zijn er al ingedoken.  Zij concluderen uit al die informatie dat de burgemeester uit angst voor rellen een oogje heeft dichtgeknepen.

Den Haag - De sfeer was rond de jaarwisseling soms ronduit grimmig. En er waren meerdere bedreigingen naar gemeenteambtenaren. Verder bedreigde de bouwers van de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp elkaar ook nog eens. Dit blijkt  uit een verslag van de driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie).

Ook staat in een verslag dat in de nacht van 30 op 31 december bouwers van Zuid (Duindorp, red.) met vijf vrachtwagens vol met pallets onder luid getoeter  richting de brandstapel zijn gereden, maar dat Krikke besloot niet in te grijpen uit angst voor een rel.

Bouwhoogte
In een ander verslag staat dat de gemeente heel goed wist dat beide stapels veel te hoog waren. Op Duindorp werd een stapel van 41 meter gemeten en de stapel van Scheveningen was 38 meter. Terwijl de stapels 'maar' 35 meter mochten zijn.

Ook hier werd een oogje dichtgeknepen. De burgemeester durfde de stapel van Duindorp niet af te bouwen uit angst voor ongelukken. De bouwers, of als zij niet wilden meewerken de ambtenaren, zouden dan ongezekerd de pallets naar beneden moeten brengen. De burgemeester heeft uiteindelijk de hekken rondom de vuren verder weg gezet.

Alle informatie ligt nu bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Meer berichten