"Onze knuffeldieren bewegen, ze reageren op geluid", vertellen Frans en Margriet in de Dementheek.
"Onze knuffeldieren bewegen, ze reageren op geluid", vertellen Frans en Margriet in de Dementheek. (Foto: Magda de Vetten)

Dementheken geopend in Den Haag

"Uw man is dement aan het worden." Zo'n boodschap voelt vaak als een doodvonnis. Toch kunnen patiënten daarna nog een plezierig leven leiden. Maar hoe kom je daar meer over te weten? Nu kunnen Hagenaars naar de Dementheek.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Als mensen meer willen weten over dementie, gaan ze niet zo snel naar een kringloopwinkel. Toch is uitgerekend daar de Dementheek, een soort bibliotheek waar je alles vindt over deze aandoening van de hersenen. Ook kun je er terecht voor goede raad en hulp.

"We brengen de informatie over deze ziekte in de wijk", vertellen Frans Biemans en Margriet ten Hove van Schroeder. "Onze kringloop aan de Loosduinsekade is laagdrempelig. Je kunt gewoon een vraag stellen: 'Mijn vrouw wil om twaalf uur 's nachts het warm eten klaarmaken. Wordt ze dement?'

"Je kunt natuurlijk ook op internet gaan zoeken naar informatie over dementie", vindt Frans. "Maar mensen schrikken zich dan vaak rot. Ze lezen over een hoop ellende. Wij kunnen de zaak in goede banen leiden. Geven informatie en bieden ondersteuning. Ook mantelzorgers en vrijwilligers kunnen bij ons terecht."

Margriet: "De Dementheek is te vinden in ons buurthuis, een onderdeel van de Kringloopwinkel. Daar komen mensen elke dag. Onze mensen merken het als bezoekers de grip op hun leven beginnen te verliezen. Die vragen bijvoorbeeld twee keer kort na elkaar: hoe laat begint het bloemschikken? Natuurlijk kan iedereen wat vergeten. Maar als dat zich herhaalt, kun je je afvragen of er meer aan de hand is. De huisarts zorgt voor de medische kant: bloedonderzoek, doorverwijzen. Maar ondertussen heeft iemand wel ondersteuning nodig. Dagvulling, een doel om naartoe te gaan."

"Als het woord dementie valt", zegt Frans, "denken mensen: o jee, morgen kan ik niks meer. Maar het duurt eerst al ongeveer 8 jaar voor de ziekte wordt vastgesteld. En ook daarna kan het nog een lange weg zijn vóór iemand de grip op z'n leven verliest. Ondertussen kun je kijken: hoe maken we het leven zo draaglijk mogelijk? Wat kan iemand nog wel?"

"Ook dementerende mensen kunnen meedoen in de maatschappij. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. We gaan dan samen met iemand om de tafel zitten en kijken wat ze altijd hebben gedaan. Iemand die tuinier is geweest, kan op een kinderboerderij de tuin bijhouden. Zo kun je een zinvol leven leiden."

"Het gaat er om dat mensen plezier hebben in het dagelijks leven. Sommigen willen graag huisdieren. Maar het lastige is dat je ze moet uitlaten. Wij hebben namaakdieren. Onze knuffelhonden bewegen, ze reageren op geluid. Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan knuffelen en aaibaarheid."

In den Haag zijn vorige week 2 dementheken geopend: aan de Loosduinsekade 156 van Schroeder en aan de Catharina van Rennesstraat 8 van Florence Gezondheid en Zorg. Als vrijwilliger gastvrouw of gastheer worden bij de Dementheek? Mail info@schroeder.nl

Meer berichten