Foto:

'Met koffiedrinken kom je er niet'

Vadercentrum De Mussen geopend

Wethouder Bert van Alphen heeft vorige week woensdag het Vadercentrum geopend in buurthuis De Mussen aan de Hoefkade in Den Haag. "Dit zijn mijn mensen", zegt hij trots, terwijl hij rondkijkt.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Als Van Alphen buiten aan de poort een wit lintje doorknipt is de zaal al vol met buurtbewoners, ambassadeurs van het Vadercentrum en genodigden. Bij elkaar ongeveer 150 mensen. "Ik woon al sinds mijn tienertijd in de Schilderswijk. Vroeger stond hier een ander pand, waar mijn vader al kwam", vertelt hij. "In de laatste periode van zijn leven was hij buurtwerker in dienst van de toenmalige bewonersorganisatie. Dus deze plek is goed gekozen want je ziet wat er van terecht kan komen."

Directeur Nicoline Grötzebauch spreekt de zaal toe. "Dit centrum is er voor alle volwassen mannen in de wijk. Vrouwen zijn hier ook welkom maar de dingen worden in principe georganiseerd voor mannen", zegt ze.

In dit nieuwe centrum kunnen computer- en taallessen worden gevolgd. Maar ook cursussen over opvoeding of sociale media. Ook is er een mogelijkheid om te sporten en je bloeddruk te laten meten. Bovendien is er een spreekuur waarin hulp wordt geboden bij het invullen van ingewikkelde formulieren. Grappig: er is ook een moestuinspreekuur. Gaan de mannen straks ook zaadjes uitwisselen of tips over hoe je de tuin het beste kan bewateren? Vermoedelijk hebben de ambassadeurs hier meer verstand van want het is de bedoeling dat zij regelmatig in het centrum aanwezig zijn voor vragen en advies.

Van Alphen laat zich ook strikken voor deze taak - net als alle andere ambassadeurs tekent hij zelfs een contract - maar waar hij in zijn drukke agenda tijd gaat vinden is nog maar de vraag. "Het gaat om aandacht voor elkaar. Help elkaar, steun elkaar want daar wordt de buurt beter van", zegt hij desondanks bemoedigend.

Mammar El-Jabli kan zich wel vinden in de woorden van de wethouder. "Ik ben gevraagd om mee te denken over het project Vadercentrum. Het is belangrijk dat er een locatie is in de wijk waar mannen elkaar kunnen ontmoeten en maatschappelijk betrokken kunnen zijn. Met kaartspelen of koffiedrinken kom je er niet. Daarom gaan we vaders hier helpen om zich verder te ontwikkelen in waar ze goed in zijn zodat ze anderen kunnen helpen", zegt hij.

Voor de jonge projectleider Zakaria el Madkouki wacht een interessante taak. Niet alleen moet hij straks omgaan met vaders van verschillende afkomst, hij is ook verantwoordelijk voor de organisatie van de verschillende activiteiten. Directeur Grötzebauch heeft er alle vertrouwen in dat dit hem gaat lukken gezien haar oproep tijdens haar speech. "Kom naar Zakaria en bekijk hoe je de dingen kunt aanpakken."

Van Alphen wil nog even iets kwijt. "De volgende keer gaan we een opa- en omacentrum oprichten. Want al die vaders en moeders worden geschoold en wij moeten het maar uitzoeken", zegt hij grappend.

Meer berichten