Ze zorgen dat vrijwilligers van de Zonnebloem in de watten gelegd worden door studenten: Jacqueline (links) en Mieke
Ze zorgen dat vrijwilligers van de Zonnebloem in de watten gelegd worden door studenten: Jacqueline (links) en Mieke (Foto: Magda de Vetten)

Verwendag bij ROC Mondriaan: 'Ik geef me er helemaal aan over'

Altijd staan ze voor een ander klaar, maar vorige week werden zíj in de watten gelegd: vrijwilligers van de Zonnebloem. Ze kregen een gratis behandeling van kapsters en schoonheidsspecialistes in opleiding.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Gedimd licht. Kalmerende muziek. In een zaal met ligbedden worden Haagse dames onder handen genomen door studenten schoonheidsspecialist van ROC Mondriaan. Vrijwilliger José Kint ligt te soezen onder een donzige badhanddoek. Een leerling verft haar wenkbrauwen. "Het is heerlijk", zegt ze. "Ik lig er heel ontspannen bij. Ik geef me er helemaal aan over."

Voor de Zonnebloem bezoekt zij regelmatig iemand met een lichamelijke beperking. Waarom? "Om wat voor de medemens te doen. En ik geniet er zelf ook van. Het is altijd fijn." José krijgt de gezichtsbehandeling van Jerelys Balbuena, zelf tiptop opgemaakt. "Ik vind dit verwendagje hartstikke leuk", vertelt zij. "Omdat ik deze dames kan helpen om zich beter te voelen."

"We willen met deze verwendag mensen van de Zonnebloem in het zonnetje zetten", legt Jacqueline Verschuren uit, docent bij de kappersopleiding van ROC Mondriaan. "Vrijwilligers daarvan gaan bij mensen op bezoek om een praatje te maken. En bestrijden daarmee de eenzaamheid. We organiseren vaker verwendagen. We hebben ook weleens voor de voedselbank geknipt. En we gaan soms naar verpleeghuizen. Die bewoners worden vaak alleen medisch aangeraakt en niet op de warme welness-manier. Zij kunnen niet zo makkelijk hier komen, dus vliegen we studenten in."

"Hiermee zorgen we ook dat leerlingen maatschappelijk betrokken raken", vervolgt ze. "Ze willen zelf verwend worden, maar we willen dat ze het ook voor een ander doen. En ze leren goed met allerlei soorten mensen omgaan."

Jacqueline organiseert deze dag samen met Mieke Vischer van de Zonnebloem. Mieke: "We zijn hier met vrijwilligers én de ouderen die zij bezoeken. Die zitten veel thuis. Zo'n uitje is vaak op zich al een feestje. Ze komen in aanraking met andere mensen."

In de kapsalon van de school zit Chanta Kanhai voor de spiegel te stralen. Zij krijgt regelmatig bezoek van een vrijwilliger van de Zonnebloem. "Mijn haar wordt nu geverfd en straks krijg ik een gezichtsbehandeling", zegt ze genietend. "Het is hartstikke fijn dat ik een keertje verwend mag worden. Dat gebeurt zeer zelden in deze tijd, vooral als je financiële problemen hebt."

Kappersstudente Linda Rolvink is met Chanta's haar aan de slag. "Ik vind het heel erg leuk om deze mensen te verwennen", zegt zij. "Fijn dat ze er gewoon even uit kunnen."

Voor de school heeft de dag extra voordelen. "We halen er modellen mee naar binnen", zegt docente Jacqueline. "Daardoor kunnen studenten oefenen op echte mensen. We zijn altijd op zoek naar Hagenaars die hun haar door studenten willen laten doen."

Model worden bij ROC Mondriaan? Bij praktijklessen wordt je haar gratis gedaan. 088 – 666 32 27.

Meer berichten