'We rijden altijd op tijd: 10 uur is 10 uur' "Kan ik nog ergens mee helpen"

Stichting V.I.O.O.L. bestaat 40 jaar

Stichting Vervoer Invaliden Ouderen Omgeving Loosduinen (V.I.O.O.L.) bestaat 40 jaar. "De mensen uit de beginperiode hebben pionierswerk verricht en tot op de dag van vandaag voorzien wij in een grote behoefte", zegt voorzitter Henk Oosten.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Hij is ook actief als chauffeur. "Kan je dat aan me zien?" vraagt hij grappend. Met een aantal andere vrijwilligers pauzeert hij in wijkcentrum De Henneberg aan de Tramstraat, hun vaste standplaats. De koffie en de verhalen komen snel op tafel. "We hebben een aantal alleenstaande donateurs die van begin tot eindpunt in de bus blijven zitten. Dan zien ze nog eens wat van de omgeving. Voor hen is dit een uitstapje. Tegelijkertijd is het een manier om de eenzaamheid te bestrijden want door gezondheidsproblemen komen ze nauwelijks buiten", vertelt Caro Cocx, chauffeur bij de stichting.

Jan Joppe is wagenparkbeheerder en chauffeur. "We proberen altijd om gesprekken met de mensen aan te gaan. Soms lukt dat niet omdat ze doof zijn. Als je informeert naar de huiselijke situatie en de partner blijkt in het ziekenhuis te liggen, dan vraag ik altijd of ik nog ergens mee kan helpen. Dat wordt enorm gewaardeerd", zegt hij.

Een manier om de eenzaamheid te bestrijden

Jan Louweret is ook chauffeur bij de stichting en ook hij probeert altijd om iets meer te doen voor de donateurs. "Ik ken een mevrouw die haar jas zelf niet meer kan aantrekken. Daar help ik haar dan mee", zegt hij.

Per dag doet V.I.O.O.L. gemiddeld 60 ritten en brengt de ouderen naar de kapper, de dokter, vrienden of familie, het winkelcentrum, de bridgeclub, enzovoorts. In de organisatie werken geen betaalde krachten. Vrijwilligers uit de beginperiode werken er niet meer. "Er zijn nog mensen die al heel lang bij ons vrijwilliger zijn maar niet 40 jaar", zegt de voorzitter.

Matthijs van Noort is secretaris van de stichting. "Ik ben ook chauffeur geweest maar nu doe ik het donateurenbestand en de afhandeling van de post. Bij inschrijving betaal je één keer per kwartaal een redelijk bedrag. Daarna ben je donateur en mag je in principe altijd mee", vertelt hij.

De voorzitter vertelt nog even waar een goede chauffeur aan moet voldoen. "Het liefst ervaring met het rijden van een busje. Goede stratenkennis. En goed met ouderen om kunnen gaan en een praatje kunnen maken", zegt hij.

Overigens laat het huidig bestuur het 40-jarig bestaan niet zomaar voorbij gaan. In de maand mei neemt de stichting de donateurs mee voor een vaartocht. Dat is inclusief een lunch en gebak. En in de maand oktober gaan de chauffeurs en hun partners een weekend op pad. "En we rijden altijd op tijd", zegt Caro Cocx nog even. "Als wij afspreken om 10 uur, dan zijn we er ook om 10 uur." Meer info of aanmelden als chauffeur of donateur: secretariaatviool@gmail.com

Meer berichten