Wethouder Robert van Asten plaatst de krijttekening.
Wethouder Robert van Asten plaatst de krijttekening. (Foto: René Zoetemelk)

Den Haag steunt landelijke campagne MONO

De gemeente Den Haag steunt de landelijke campagne 'MONO'. MONO betekent dat je op de fiets of in de auto je mobiel op stil zetten. Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) ging samen met minister Cora van Nieuwenhuizen en gedeputeerde Floor Vermeulen met jongeren van het Maerlant-Lyceum in gesprek over appen op de fiets. Ook plaatste hij een krijttekening bij de school om aandacht hiervoor te vragen.

Den Haag -  Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt naar schatting tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Het lezen en schrijven van berichten vergroot het risico op een ongeval minstens 25 keer. Vooral binnenkomende berichten vormen hierbij een grote verleiding. Naast de lancering van de campagne MONO, wordt daarom ook vanaf 1 juli 2019 in heel Nederland strenger gehandhaafd: Op de fiets is het niet meer toegestaan om je mobiel in je hand te houden. De boete voor overtreding van die regel zal dan € 95,- bedragen. De boete voor het vasthouden van een mobiel in de auto is € 240,-.

De gemeente neemt ieder jaar infrastructurele maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid. Voorbeelden zijn de herkenbare indeling van straten, de aanleg van fietspaden en het inrichten van verkeersveilige schoolomgevingen. Ook investeert de gemeente in verkeerseducatie op scholen en werken we samen met de politie aan verkeershandhaving.

De stad wil meer aandacht geven aan de veiligheid van jongeren in het verkeer. Daarom werkt de gemeente samen met jongerenorganisaties zoals Team Alert en Responsible Young Drivers. De Mono-campagne speelt in op het voorkomen van afleiding in het verkeer door smartphone-gebruik en social media.

Naast de krijttekening bij het Maerlant-Lyceum heeft de gemeente daarom bij fietsenstallingen en een aantal parkeergarages in de stad deze tijdelijke graffiti geplaatst.

Meer berichten