Ierse folklore is ruim vertegenwoordigd tijdens St. Patricks Day op de Grote Markt.
Ierse folklore is ruim vertegenwoordigd tijdens St. Patricks Day op de Grote Markt. (Mark Vincent Fotografiefoto)

Ierse invasie in Haagse binnenstad

Van de redactie

Grootse viering St. Patricks Day

De Haagse binnenstad gaat zondag 17 maart op groen. Reden: de Ierse nationale feestdag. En dat wordt al weer voor de negende keer groots gevierd op de Grote Markt.

Den Haag - Ierse bands, shows van de beste Ierse dansscholen van Europa, traditionele gerechten, Guinness van de tap en een uitgebreide Dramtune whiskyproeverij. Het is allemaal te zien en te proeven op zondag 17 maart op de Grote Markt.

Duizenden in Nederland woonachtige Ieren en in het groen getooide Nederlanders trekken ieder jaar naar Den Haag voor het gratis evenement. De ondernemers rond de Grote Markt en The Irish Club of the Netherlands gingen vorig jaar voor het eerst de samenwerking aan met de Ierse pub OCaseys om één groot festival neer te zetten in de binnenstad. OCaseys won maar liefst twee internationale prijzen en mag zich beste Ierse community pub van Europa én van de wereld noemen. Sinds deze samenwerking vonden zo'n 12.000 bezoekers in 2018 hun weg naar het festival.

Ook voor de editie 2019 worden weer duizenden bezoekers verwacht. Het feest breidt zich steeds meer uit in de Haagse binnenstad. Zo is er - om de verschillende festivallocaties aan elkaar te verbinden - dit jaar een live band zal tussen het Noordeinde en de Grote Markt al spelend heen en weer pendelen om iedereen op hun route met opzwepende Ierse folkmuziek in de stemming te brengen.
De aanwezige Ieren vormen elk jaar de harde kern van het festival. Al vroeg op de dag weten zij er een feest van te maken. Om de Nederlander een duwtje in dezelfde richting te geven, verzorgt de uit Ierland ingevlogen Blarney Dance Academy om 14.00 uur een openlucht-clinic céilí (spreek uit: kjeli) dance. Iedereen mag meedoen. Céilí dances zijn de traditionele rij- en rondedansen die bekend zijn van het Riverdance spektakel. Op houten vlonders voor het hoofdpodium mag iedereen een poging wagen om de 'rising en grinding step' onder de knie te krijgen.
En, als klap op de vuurpijl, kleurt het reuzenrad op de Pier deze dag groen.

Meer berichten