Foto:

Minister Schouten heeft een echte tas van Made in Moerwijk

Minister Carola Schouten ontving op 11 maart een tas uit handen van Henry Raphaela (medewerker Made in Moerwijk) van de maatschappelijke ondernemingen Mosaico (MIDDIN) en Made in Moerwijk (MIM).

den haag - Het knippen en weven gebeurt bij Mosaico, een centrum dat een onderdeel is van Middin, een organisatie die in Zuid-Holland begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Ook in Moerwijk is een vestiging, maar Mosaco zit in Molenwijk, waar Hélène Bakker de boel bestiert. Daar staan vijftien weefgetouwen die in de loop van de week door twintig cliënten worden bediend. De tassen worden gemaakt, zijn voor een Albert Heijn-vestiging in Zoetermeer, die ze verkoopt aan milieubewuste klanten.

Naadloos

De samenwerking met Middin past naadloos in het gedachtegoed van MIM. Juist voor mensen met een beperking is meedoen een opmaat tot meer zelfvertrouwen. Bakker: "Vroeger werd er uitgegaan van wat mensen niet konden. Nu kijken we naar wat iemand kan. De een werkt bijna zelfstandig, de ander met een vaste begeleider. Linksom of rechtsom: als ze willen en we zien mogelijkheden, dan kijken we of het gaat."
De tas wordt gemaakt door medewerkers van het naaiatelier van MIM, die werkloos waren voor ze bij de organisatie aan de slag gingen. In een vorig leven hadden ze uiteenlopende beroepen, en slechts een enkeling had (enige) ervaring met naaiwerk. In het afgelopen jaar maakten ze zoveel meters dat ze kaarsrecht leerden stikken en alle mogelijkheden van de machines leerden benutten. Ze ontwierpen verschillende modellen tassen en daaruit is onlangs een model gekozen dat vanaf 1 februari in productie wordt genomen. De boodschappentas is in twee formaten beschikbaar.

Het concept Made in Moerwijk is bedacht om de wijkeconomie van Moerwijk, een van de armste wijken van Nederland, te versterken, door groene banen te scheppen. Bij MIM maken ze van alles: riemen van oude fietsbanden, sieraden van restanten porselein en tuinmeubelen van sloophout. Het vlaggenschip is echter het naaiatelier, omdat daar de idealen van MIM het meest tot hun recht komen. Daar komen groen en meedoen samen. Daar krijgt alles en iedereen een kans op een tweede leven, een voormalige postorderbruid net zo goed als een plastic tasje van Albert Heijn.
In het atelier krijgen blousen nieuwe manchetten en broeken nieuwe zomen, maar het belangrijkste werk is het maken van tassen.

Meer berichten