Powl Ameerali zingt op 30 maart in de Koninklijke Schouwburg. (Foto: Peter van Zetten).
Powl Ameerali zingt op 30 maart in de Koninklijke Schouwburg. (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (131): 'Blij met de Haagse markt'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Powl Ameerali uit Paramaribo, Suriname.

Den Haag – Hij is bekend als 'mister Suripop', het tweejaarlijkse muziekfestival van Suriname. Aan 4 edities heeft hij meegedaan en 2 keer heeft hij het winnende liedje gezongen. In 1982 met 'Gi Yu Wawan' (Erik Refos/Wim Bakker) en in 1988 met 'Ef A Kan' (Erik Refos/Siegfried Gerling). Zijn bezoek aan onze stad heeft dan ook alles te maken met de muziek. "Op 30 maart geef ik in de 'Koninklijke Schouwburg' een concert", zegt hij. "Ik ga liedjes zingen uit mijn hele carrière en het thema is Lobi, Firi en Prisiri (Liefde, Gevoel en Plezier)."

Verhalen

Met zijn songs wil hij graag een verhaal vertellen, zoveel is duidelijk. En soms gaat het over iets wat hij echt heeft meegemaakt. "In mijn hit 'Safri' zing ik over een jongen die tijdens een feestje een mooi meisje naar binnen ziet lopen. Juist op dat moment begint een prachtig liedje", vertelt Ameerali. "Die jongen wil met haar gaan dansen maar de twijfel slaat toe want hij denkt dat er meer kapers op de kust zijn en het meisje doet alsof ze niet geïnteresseerd is. Uiteindelijk trekt hij de stoute schoenen aan en stapt op haar af. Ze hapt toe en samen lopen ze naar de dansvloer." Ongetwijfeld heeft Ameerali meer van dit soort verhalen te vertellen tijdens zijn show.

Bijna 50 jaar geleden was hij overigens voor het eerst in onze stad. "Ik kwam naar Nederland in 1969 om te studeren en trok in bij mijn vader, die in de Columbusstraat woonde. In 1976 ging ik terug", vertelt hij. Hij herkent nog de Laan van Meerdervoort of de route van tram 12 naar Station Den Haag Hollands Spoor. Maar in het centrum komt niets hem nog bekend voor. "Er was toen bijvoorbeeld geen promenade of tramtunnel. En het gebouw van Lummus (ontwerpers en bouwers van raffinaderijen en petrochemische fabrieken) stond nog op de Kalvermarkt. Daar werkte mijn vader als boekhouder", vertelt Ameerali.

Blij is hij tenslotte met de Haagse markt en hij vertelt graag waarom. "Toentertijd ging je er naar toe en je vond geen Surinaamse producten. Nu is er een overvloed", zegt hij.

Tegenbezoek?

"Reis naar de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein", zegt Ameerali. "Daar vind je de oude koloniale gebouwen zoals het presidentieel paleis. Verder kan je er flaneren langs de waterkant of in de Palmentuin. Een goede manier om van de sfeer van Paramaribo te proeven."

Meer berichten