Een impressie van hoe Sail op Scheveningen er in mei zal uitzien.
Een impressie van hoe Sail op Scheveningen er in mei zal uitzien. (Foto: pr)

Startschot van Sail op Scheveningen

Het startschot voor de eerste editie van Sail op Scheveningen is gegeven. Van 20 tot en met 23 juni komen zo'n 30 bijzondere, grote zeilschepen uit dertien landen naar de haven van Scheveningen, omdat dit dan de finishplaats is van de Liberty Tall Ships Regatta. Sail op Scheveningen verwacht dagelijks zo'n 60.000 bezoekers.

den haag - Het bijzondere van dit internationale maritieme evenement is dat de grote zeezeilschepen (waaronder diverse windjammers) niet alleen van dichtbij te bewonderen zijn, maar ook gratis te betreden zijn. De vloot bevat een unieke verzameling van marine zeilschepen uit de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Oman, Roemenië en Frankrijk. Ook een aantal replica's van schepen uit de Gouden Eeuw uit Spanje en Rusland zijn te bewonderen in de haven van Scheveningen. Van de dertig zeilschepen die naar Scheveningen komen, zijn er zeven nog nooit eerder in Nederland geweest. Wie een echt unieke zeilervaring op zee wil op doen, kan ook een kaartje kopen voor een vaartocht op één van de schepen.

Het programma kent enkele hoogtepunten: Donderdag 20 juni,
10.00 uur: Sail-In Parade: binnenkomst van de gehele vloot. Vrijdag 21 juni,
16.00 uur: Crewparade en om 17.15 uur: Prijsuitreiking van de Liberty Tall Ships Regatta. Zondag 23 juni, 16.00 uur: Sail-Out Parade: uitzwaaien van de schepen en haar bemanning

Op alle dagen zijn de schepen van 11.00 tot 22.30 uur gratis te bezoeken. Om
22.30 uur is er vuurwerk.

Wethouder Richard de Mos (Evenementen, Economie) is er trots op dat Scheveningen opnieuw gastheer is van een internationaal maritiem evenement. "Dit soort grote evenementen is belangrijk voor de stad. Het is goed voor onze lokale economie en voor het imago van Den Haag als evenementenstad. Met Sail op Scheveningen laten we opnieuw zien dat we dé stad aan zee zijn met een prachtige elf kilometer lange kust."

Haagse krachten gebundeld
Het bijzondere van het evenement is dat dit grotendeels georganiseerd wordt door lokale organisaties. Door krachten te bundelen en nauw samen te werken, hebben die organisaties samen de kracht en capaciteit om een dergelijk groot evenement te organiseren.

Directievoorzitter van de Rabobank Renata Brabander. "Sail op Scheveningen belooft een prachtig publieksevenement te worden. Een stevige impuls voor werkgelegenheid, het merk Den Haag en geweldige ervaringen rond de haven. Dat maken wij graag mede mogelijk."

Er is vanuit de organisatie van het evenement veel aandacht voor de bereikbaarheid van Scheveningen tijdens het evenement. Bezoekers worden gestimuleerd om met het OV of de fiets te komen. Daarnaast is er al gesproken met gebruikers van de haven en ook de direct omwonenden worden binnenkort geïnformeerd met een bewonersbrief. Kijk voor meer informatie over Sail op Scheveningen op www.sailopscheveningen.nl.

Meer berichten