Minister Van Engelshoven tijdens de opening van het nieuwe VCL.
Minister Van Engelshoven tijdens de opening van het nieuwe VCL. (Foto: pr)

Opening van VCL: oude sfeer keert terug in een modern gebouw

In het Van Stolkpark opende onderwijsminister Ingrid van Engelshoven verleden week het nieuwe VCL-schoolgebouw.

Den Haag - Op de loopbrug tussen de oude monumentale villa en de nieuwbouw werd zij hierbij geassisteerd door oud-leerling Erik Boot (brugklas 1942), leerling Smilla (brugklas 2018) en VCL's jongste docent Bas Buise. Wethouder onderwijs van Den Haag, Saskia Bruines, (oud) leerlingen en diverse gasten waren hierbij aanwezig. Het VCL voor havo, atheneum en gymnasium heeft 800 leerlingen en bestaat dit jaar officieel 90 jaar. De afgelopen twee schooljaren bivakkeerde de school in het gebouw van het voormalige Aloysius College.
Op de loopbrug noemde Van Engelshoven het nieuwe VCL-schoolgebouw 'een plek waar werk wordt gemaakt van de toekomst van leerlingen'. "Oud en nieuw komt hier samen, traditie en vernieuwing. Vernieuwing die kenmerkend is voor het onderwijs dat ook in de toekomst van waarde is."
Rector Mathieu Arnouts sluit met de opening een intensieve periode van plannen maken, verhuizen, bouwen en weer verhuizen af: "Ingepast in de Duinomgeving kunnen we in dit bijna energieneutrale gebouw weer het VCL zijn dat we willen zijn. Met ruimte voor onze leerlingen, docenten en theater- en muziekactiviteiten waar we zo bekend om zijn. Maar vooral ook een plek waar docenten onze leerlingen goed onderwijs kunnen geven en waar leerlingen en collega's worden uitgedaagd zichzelf te blijven ontwikkelen."

Binnen budget

In een de parkachtige omgeving van het Van Stolkpark staat nu een schoolgebouw met twee gymzalen, een multifunctionele aula en efficiënte onderwijsruimten dat perfect bij de omgeving past. Met een hoogteverschil en een natuurlijke overgang via de loopbrug van de monumentale villa naar de nieuwbouw. Mathieu Arnouts: "De oude sfeer van het VCL is behouden in het nieuwe gebouw. Geen saaie klaslokalen die allemaal op elkaar lijken, maar variatie en ruimten om in kleine groepen te werken." Het project van het VCL begon feitelijk al in 2012 met gesprekken met de gemeente. Nadat een pakket van eisen was geformuleerd, de tekeningen waren goedgekeurd en de aanbesteding was gedaan kon aannemer Blanksma Bouw in 2017 de eerste paal de grond inslaan. De totale kosten bleven met 10,3 miljoen euro binnen budget. Mathieu Arnouts: "Dat het is gelukt om binnen budget een school te bouwen die voldoet aan alle wensen en de eisen van modern onderwijs mag je een klein wonder noemen."

Meer berichten