Amerikaanse jongeren leren hacken in Den Haag

Amerikaanse jongeren uit Albuquerque en de Navajo nation in New Mexico worden 21 maart in Den Haag ontvangen door Cybersprint. Hier zullen de programmeer talenten leren hoe ze coding en hacking positief kunnen inzetten om de digitale wereld veiliger te maken en hiermee hun carrièrekansen te vergroten. Dit is onderdeel van het programma CyberHeroes dat door het Rotterdamse Cyberworkplace en de Amerikaanse Ambassade in Den Haag is opgezet.

Den Haag - Hacken staat lang niet altijd in een positief daglicht en wordt vaak in verband gebracht met cyber criminaliteit. Toch kunnen de geraffineerde technische vaardigheden van hackers ook juist worden ingezet om organisaties te helpen bij het ontdekken en oplossen van digitale risico's.Volgens Anouk Vos, initiatiefnemer van het Cyberheroes programma, ligt er in Amerika een groot taboe op hacken. Tijdens een bezoek in 2017 leerde zij de organisatie Cultivating Coders kennen die zich richt op het omscholen van jongeren tot IT-specialisten "De jongeren, waarvan vele wonen in de Navajo Nation, konden goed programmeren, maar hacken, nee dat gebeurde daar beslist niet. In het CyberHeroes programma leren wij ze hoe zij bedrijfsleven en overheid kunnen helpen om complexe veiligheidsproblemen op te lossen. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten is ethisch hacken in Nederland sterk in opmars". Het programma heeft tot doel om de jongeren inzicht te bieden in een carrière als programmeur of ethisch hacker.

Programma CyberHeroes
De jongeren nemen van 17 tot 23 maart deel aan het CyberHeroes programma in Rotterdam. Zij bezoeken daarbij diverse organisaties op het gebied van digitale veiligheid. Op donderdag 21 maart ontvangt ethisch hacker en CEO van Cybersprint, Pieter Jansen, de jongeren in Den Haag. "Wij zien erg uit naar deze ontmoeting. We zullen de jongeren meenemen in de verschillende carrière mogelijkheden in cyber security. Hiermee willen we ze inspireren en ervan overtuigen om hun programmeer en hacking vaardigheden ethisch in te zetten. In Nederland lopen we voorop met het samenwerken tussen hackers, overheid en het bedrijfsleven. Binnen Cybersprint werkt bijvoorbeeld een groot aantal ethisch hackers aan de ontwikkeling van ons digitale veiligheidsplatform".

Gedurende de middag worden de jongeren rondgeleid op de Campus van The Hague Security Delta en maken ze kennis met verschillende ethisch hackers van Cybersprint. Ook ontmoeten zij daar vertegenwoordigers van het Internet of Things Laboratorium van de Hogeschool Leiden en het bedrijf Splendo dat is gespecialiseerd in high tech developments. De gemeente Den Haag zal toelichten hoe zij zich tijdens de hackwedstrijd 'Hack Den Haag' open hebben gesteld voor ethisch hackers om de veiligheid van de digitale systemen te testen.

Jongeren
Dit initiatief past goed in de lijn met andere evenementen die Cybersprint heeft georganiseerd voor jongeren en ethisch hackers. Eerder werd de cursus 'Hackend de Herfst in' voor middelbare scholieren georganiseerd en ook de hackwedstrijden 'Hack Den Haag' in samenwerking met de gemeente. Vroegtijdig aansluiten op de ambitie van jongeren op het gebied van programmeren en hacken kan goed bijdragen aan het oplossen van de enorme tekorten van experts op het gebied van cyber security.

Over Cyberworkplace
De Cyberworkplace (Cyberwerkplaats) is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat het tekort in cyber security-expertise op de arbeidsmarkt verkleint door Rotterdamse jongeren 21ste-eeuwse ICT-vaardigheden bij te brengen en relevante werkervaring op te laten doen. Het motto van de Cyberworkplace is: 'Hack je gek en verdien een werkplek.' www.cyberworkplace.tech

Over Cybersprint
Cybersprint beschermt organisaties tegen digitale dreigingen door real-time inzicht te bieden in het digitale aanvalsoppervlak en de actuele cyber risico's voor organisaties. In het unieke Digital Risk Protection platform zijn ethical hacking technieken geautomatiseerd, waarbij het platform continu zoekt naar online kwetsbaarheden op het web, sociale media, netblocks, IoT apparaten mobiele apps en zelfs het dark- en deep web. Voor meer informatie:www.cybersprint.com

Meer berichten