André Kuipers leert de leerlingen dat zout in de ruimte de zuurtegraad van het bloed verandert. Foto: PR
André Kuipers leert de leerlingen dat zout in de ruimte de zuurtegraad van het bloed verandert. Foto: PR (Foto: )

André Kuipers adviseert Haagse leerlingen van Lego League

Verleden week vond de ontmoeting plaats van André Kuipers en het Lego League team De MarsMellows. De zeven leerlingen van het Haags Montessori Lyceum en het Maerlant Lyceum uit Den Haag waren ruim een uur met hem in gesprek over hun project.

Den Haag - Dit project heeft te maken met het smakelijker maken van het eten voor astronauten aan boord van ruimtestations, en daar heeft hij natuurlijk ruime ervaring mee.
Ongeveer een maand geleden wonnen de MarsMellows de Beneluxfinale van de wereldwijde techniekwedstrijd First Lego League. Dit betekent dat ze Nederland mogen vertegenwoordigen bij het World Championship in Detroit.
De First Lego League is een techniekwedstrijd voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar. De kinderen moeten een autonome robot programmeren die op een speciale baan diverse missies moet uitvoeren. Deze missies hebben altijd te maken met een jaarlijks wisselend thema. Dit jaar is het thema Into Orbit, over ruimtevaart. Naast de robotwedstrijd zijn er meer onderdelen zoals Core Values, over samenwerking en een projectonderzoek.
Het zevental had al eerder een bericht gestuurd naar Kuipers met de vraag of hij hen kon helpen bij hun project. Ze kregen een vriendelijke brief terug waarin hij uitlegde dat hij van ontzettend veel teams vergelijkbare verzoeken had ontvangen, waardoor het onmogelijk was om ieder team te woord te staan. Na het winnen van de finale trok het team opnieuw de stoute schoenen aan en vroeg of hij nu wel tijd kon vrijmaken voor de winnaars. Tot hun grote verrassing kregen ze vrijwel direct een reactie met de uitnodiging voor een ontmoeting in Noordwijk.
De MarsMellows hebben eerder tijdens hun onderzoek ontdekt dat astronauten in de ruimte nauwelijks kunnen ruiken. Dit heeft te maken met het ontbreken van zwaartekracht. Hierdoor hebben astronauten continu een verstopte neus en ook de geurmoleculen komen op een andere manier vrij. Geur blijkt ontzettend belangrijk voor de smaak van het eten, experts vertelden hen dat maar liefst 80 procentvan de smaak van het eten bepaald wordt door de geur.
Van André Kuipers leerden ze woensdag onder andere dat zout in de ruimte de zuurtegraad van het bloed verandert, waardoor botontkalking optreedt. Een andere manier om het eten meer smaak te geven is dus heel welkom.
Op 21 april vertrekt het team naar Detroit waar ze Nederland zullen vertegenwoordigen tijdens het World Championship. Het team is op dit moment bezig met de voorbereidingen.

Meer berichten