Dalende woningverkopen maar Den Haag is nog steeds populair

De ongekend hoge druk op de woningmarkt leidt ook tot ver buiten de Randstad tot een forse stijging van woningverkoopprijzen. Tegelijkertijd neemt het aantal woningverkopen in de bestaande markt voor het eerst sinds 2013 op landelijk niveau af. meldt Bouwfonds Property Development. Den Haag is bij de kopers echter nog steeds in trek.

Den Haag - Volgens Bouwfonds Property Development is dit een zorgwekkende ontwikkeling. De doorstroming op de woningmarkt dreigt tot stilstand te komen, met name in het westen van het land. Het hoogtepunt van de markt lijkt definitief gepasseerd en dit is niet langer alleen een fenomeen van de Randstad. Vorig jaar daalde het aantal woningverkopen in de bestaande woningvoorraad met 9% naar 219.000. In slechts 25% van de gemeenten was er nog sprake van een toename aan woningverkopen. De landelijke gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg opnieuw, met 9% naar 287.000. Dit blijkt uit de analyse die ten grondslag ligt aan de Hittekaart 2019 van BPD, Bouwfonds Property Development, die de sterke en zwakke gebieden op de woningmarkt jaarlijks in kaart brengt.

Regionale stijgers en dalers in Zuid-West Nederland
De totale lijst van top-40 meest populaire gemeenten van Nederland kent een aantal regionale topscoorders, sterke stijgers en dalers. Regionale topscoorders zijn: Delft, Den Haag, Lansingerland, Noordwijk, Rotterdam, Voorschoten en Wassenaar. De sterkste regionale stijgers zijn: Noord-Beveland, Zwijndrecht en Nissewaard. De gemeenten Zoeterwoude, Noordwijkerhout en Oud-Beijerland behoren tot de diepste dalers in de regio Zuid-West Nederland.

Landelijke bewegingen
De Hittekaart 2019 laat zien dat de druk op de woningmarkt weer verder is toegenomen ten opzichte van 2018. Rondom de traditionele hotspots', de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, kleuren aangrenzende gemeenten rood mee. Maar ook buiten Randstedelijk gebied, bijvoorbeeld bij steden zoals Groningen, Arnhem, Breda en Eindhoven, kleuren buurgemeenten roder dan voorheen.

Ten opzichte van vorig jaar is de druk rondom Rotterdam toegenomen en ook de directe omgevingen van Breda en Zwolle zijn meer in trek. De hogere druk in deze gebieden komt doordat in de meeste van deze gemeenten het aantal transacties nog (licht) steeg, dit in tegenstelling tot de meeste andere gemeenten. Daarnaast wordt de druk hoger tussen Dordrecht en Den Bosch en in het noordoosten van Brabant.

 

 

Meer berichten