Wethouder Saskia Bruines tussen leerlingen van het Flexcollege.
Wethouder Saskia Bruines tussen leerlingen van het Flexcollege. (Foto: )

Wethouder brengt op Dag van de Leerplicht bezoek aan Flexcollege

Vandaag, donderdag 21 maart, is het de Dag van de Leerplicht. Het lijkt vanzelfsprekend dat kinderen naar school gaan, toch is dit ook in Nederland niet altijd het geval. Tijdens een bezoek aan het Flexcollege aan de Gouwestraat sprak onderwijswethouder Saskia Bruines met de leerplichtambtenaar, schoolcoaches en drie leerlingen over dit onderwerp.

Den Haag - Op het FlexCollege zitten leerlingen die op hun eigen middelbare school, om welke reden dan ook, zijn vastgelopen. Naast onderwijs ontvangen zij op het FlexCollege een uitgebreid zorg- en trainingsaanbod, wat hen in staat stelt in een periode van maximaal twee jaar, uit te stromen naar een kansrijk vervolgtraject.

Verzuim is dé voorbode voor schooluitval. Bij sommige kinderen gaat het niet goed op school en soms vallen deze kinderen dan (tijdelijk) uit. Dit kan verschillende oorzaken hebben en in deze gevallen komt de leerplichtambtenaar in beeld.

Elke Haagse school heeft een eigen leerplichtambtenaar. Ongeveer 35 Haagse leerplichtambtenaren zijn dagelijks bezig om kinderen gebruik te laten maken van hun leerrecht. Samen met de school en partners, zoals bijvoorbeeld het CJG en schoolmaatschappelijk werk, onderzoekt de leerplichtambtenaar waarom er sprake is van schoolverzuim en wat is er nodig om een kind weer met plezier naar school te krijgen.

Leerlingen Ebony, Mounir en Anele weten waarom het ze op het FlexCollege wel lukt om bij de les te blijven en op andere scholen niet. Volgens hen zijn extra begeleiding, een aangepaste schoolstructuur en de leerplichtambtenaar als extra stok achter de deur hierbij cruciaal. Ze vertelden hierover aan de wethouder Bruines.

Esther (Leerplichtambtenaar): "Ik merk tijdens de gesprekken met de leerlingen dat het van groot belang is dat je ieder kind open benadert en de gelegenheid geeft om zijn verhaal te doen. Dan kom je vaak al tot de oorzaak van het verzuim. Zij moeten het vertrouwen krijgen dat er altijd een oplossing is. Doelen stellen die reëel en haalbaar zijn, is ook een motivatie voor een leerling om naar school te gaan."

Eerlijke kans

Wethouder Saskia Bruines (oderwijs) vindt het belangrijk dat kinderen gebruik maken van hun leerrecht. "Zodra kinderen niet naar school gaan, is dat een reden tot zorg en is het fijn dat de leerplichtambtenaar kinderen helpt met het recht op onderwijs. Het is de verantwoordelijkheid van de hele stad dat ieder kind zijn leven begint met een eerlijke kans op een mooie toekomst."

Meer berichten