Achok reist voor haar werk de hele wereld over. Maar als ze even terug is, kan ze optimaal genieten van haar geboortestad.
Achok reist voor haar werk de hele wereld over. Maar als ze even terug is, kan ze optimaal genieten van haar geboortestad. (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (133): 'Met vriendinnen naar de Grote Markt'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Achok Mawien uit Manchester, Engeland

Den Haag - "The blacker the cherry, the sweeter the juice", zegt ze over haar diep donkere huidskleur, dat prachtige kenmerk van mensen uit Zuid-Soedan. Dat is het land van haar ouders. Een andere eigenschap van haar volk is hun aanzienlijke lengte. Haar vader is bijvoorbeeld 2.10 meter en haar moeder is 1.87 meter. Zelf is ze echter maar 1.73 meter en dat heeft een medische reden. "Toen ik 12 jaar oud was moest ik een operatie ondergaan vanwege extreme x-benen. Mijn groeischijven zijn er toen uit gehaald. Gelukkig maar want de voorspelling was dat ik 1.95 meter zou worden en dat vind ik iets te lang", zegt ze droogjes.

Model

Feitelijk is Achok geboren en getogen in Den Haag maar een aantal jaar geleden is ze naar Engeland verhuisd. Ze studeert daar Fashion Design en werkt ook als model. De link naar een beroemd familielid is dan gauw gemaakt want dat is niemand minder dan internationaal model en designer Alek Wek. "Dat is de nicht van mijn moeder. Lang geleden heb ik haar wel eens ontmoet, maar ze heeft het veel te druk", zegt ze.

New York

Achok vertelt een geheimpje, iets wat zelfs haar moeder nog niet weet. "Over een tijdje vertrek ik 6 maanden naar New York om fotoshoots te doen voor Wilhelmina models, het grootste modellenbureau ter wereld. Tussendoor ga ik ook naar Australië voor wat opdrachten." Ze vertelt het zonder met haar ogen te knipperen, rustig en nuchter alsof het een alledaagse bezigheid is. Misschien zou ze even hebben opgekeken als ze wist dat Wilhelmina models is gestart door Wilhelmina Cooper- Behmenburg, een Nederlandse uit Culemborg. "De opwinding komt waarschijnlijk vlak voor ik op vertrek sta", reageert ze.

Schoon

Liever geniet ze van Den Haag, haar geboortestad, waar ze even terug is. "Het is hier schoon, veel schoner dan in Engeland. Mooi werk wat de stratenvegers doen. Leuk vind ik ook dat je vanaf het centrum in korte tijd bij het strand van Scheveningen bent. Maar het liefst ga ik met vriendinnen naar de Grote Markt voor een drankje. Het is daar altijd gezellig en de mensen zijn ontzettend aardig."

Tegenbezoek?

"Reis liever naar Aweil, de geboortestreek van mijn moeder en maak een boottocht over de Witte Nijl. Dat is een rivier die door heel Zuid-Soedan stroomt", zegt Achok. "Je ziet er bijvoorbeeld zwarte dolfijnen, krokodillen en andere dieren in een ongerepte en mooie natuur."

Meer berichten