In de badplaats Kijkduin in Den Haag zijn de strandtenthouders weer klaar voor een nieuw strandseizoen
In de badplaats Kijkduin in Den Haag zijn de strandtenthouders weer klaar voor een nieuw strandseizoen (Foto: De Posthoorn)

Steeds meer strandpaviljoens

Er komen steeds meer strandpaviljoens in Nederland. In vijf jaar tijd is het aantal gegroeid van 396 naar 413. Deze groei wordt voor een groot deel veroorzaakt door nieuwe paviljoens in provincies zonder kust. Den Haag staat nog wel steeds in de top 10 van strandgemeenten met de meeste paviljoens.

Den Haag - In de niet-kustprovincies kwamen er 9 paviljoens bij (+41%), waarvan alleen in Gelderland al 4 bedrijven. Uit de publicatie 'Het Strandpaviljoen in beeld' van Van Spronsen Partners horeca-advies blijkt dat einde van de groei nog niet in zicht is. En dat niet alleen, steeds meer paviljoens zijn het hele jaar open en duurzaamheid wordt een steeds belangrijkere thema wordt.
De afgelopen vijf jaar zijn er in de kustprovincies Zeeland en Noord-Holland relatief gezien de meeste strandpaviljoens bijgekomen. In absolute aantallen was de stijging het grootst in Noord-Holland (+6).
In de tien strandgemeenten met de meeste strandpaviljoens van Nederland zijn 252 strandpaviljoens gevestigd, een stijging van 7% ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit aantal is goed voor ruim 60% van het totale aanbod. Binnen de top 10 blijven Den Haag, Zandvoort en Veere de strandgemeenten met de meeste paviljoens. De gemeente Veere heeft de afgelopen vijf jaar de sterkste groei doorgemaakt, van 24 naar 30 paviljoens.

Warme zomer

Een geslaagd jaar dient circa 30 mooie zomerse dagen te tellen, 2016 en vooral 2018 waren qua zonuren goede jaren. Waar een jaar gemiddeld circa 80 warme, zomerse en tropische dagen telt, werden in 2018 door het KNMI bijna 120 van deze dagen geteld. Hierdoor werd het afgelopen jaar een moeilijk te overtreffen jaar voor de strandexploitaties, zo is de verwachting.

Populair

De kust is een populaire plek voor veel buitenlandse toeristen. Volgens het NBTC Holland Marketing werd in 2017 de kust door 2,6 miljoen buitenlanders bezocht. Dit is een stijging van 12% ten opzichte van 2015. Het aantal overnachtingen langs de kust is de afgelopen 5 jaar met circa 10% toegenomen tot ruim 24 miljoen. Dit wordt volledig veroorzaakt door een groei van het buitenlandse segment (+30%, ruim 45% van het totaal).

Jaarrond

Sinds 1998 heeft Rijkswaterstaat ingestemd met jaarrond exploitaties. Voor veel badplaatsen wordt het trekken van bezoekers in alle seizoenen ook een steeds belangrijker thema. Volgens Strand Nederland zijn er momenteel 164 jaarrondexploitaties aan de Nederlandse kust, dit waren er in 2016 nog 150.

Groei zet door

De verwachting is dat het aanbod van strandpaviljoens de komende jaren licht zal blijven stijgen. De groei zal wederom met name buiten de kustprovincies doorzetten. Exploitanten aan de kust hebben te maken met factoren als de natuurbeschermingswet en bestemmingsplannen waardoor er vaak een maximum geldt voor het aantal strandpaviljoens per gemeente of gebied.
 

Meer berichten