Zulke ‘sprookjesachtige’ voorbeelden zie je niet in China”, zegt Jun Li over onze stad (Foto: Peter van Zetten).
Zulke ‘sprookjesachtige’ voorbeelden zie je niet in China”, zegt Jun Li over onze stad (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (134): 'Huizen van Europese stijl'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Jun Li uit Shanghai, China.

Den Haag – Ze staat bij het haventje tussen de Bierkade en het Groenewegje. Twee 'Finnen' op scooters rijden voorbij en roepen iets onverstaanbaars maar ze stoort zich er niet aan. Haar focus is op de schoonheid van de stad en daar heeft ze een heleboel over te vertellen.

"Mijn eerste keer in deze stad was ongeveer 15 jaar geleden. Ik bezocht toen in het kader van mijn studie onder meer het Binnenhof en het Mauritshuis. Er was me ook iets verteld over de derde dinsdag in september (Prinsjesdag) als de koning in De Gouden Koets door de stad rijdt. Verder herinner ik mij die fontein in de Hofvijfer", vertelt ze.

Jun Li is afgestudeerd in commerciële economie te Rotterdam. Daarnaast heeft ze een studie afgerond in Europese talen en geschiedenis in Leiden. Tegenwoordig werkt ze voor een vestiging van Deutsche Bank in ons land en houdt zich bezig met een project voor analyse van wereldwijde bedrijfsinvesteringen. Voor studie en werk wilde ze altijd al naar Europa. "In China keek ik vaak naar films over dit continent. Het intrigeerde mij", zegt ze.

Sprookjesachtige voorbeelden

Gauw switcht ze weer naar Den Haag want blijkbaar is ze daar niet snel over uitgepraat. "Hier hebben jullie prachtige trams. Ze rijden langs huizen van Europese stijl. Bijvoorbeeld in de Archipelbuurt met allerlei ambassades. Zulke 'sprookjesachtige' voorbeelden zie je niet in China", zegt ze. En even later. "Ik vind Den Haag ook een internationale stad met veel internationale bedrijven en instellingen. Expats komen hier graag en de lokale bevolking spreekt vele talen. Mijn indruk is overigens dat de mensen hier iets rustiger zijn dan in Rotterdam. Je komt hier bijvoorbeeld veel minder 'junks' tegen."

Met zoveel complimenten is er geen ontkomen aan. Wil ze misschien naar onze stad verhuizen? "Ik hou van uitdagingen. Ik heb ook gewerkt in Zwitserland en voel me erg internationaal. Dus ik ben niet gebonden aan een stad of land. Overal voel ik me thuis en ben erg geïnteresseerd in mensen van verschillende afkomst en culturen", zegt ze enigszins ontwijkend.

Tegenbezoek?

"Reis naar de Franse Concessie van Shanghai, een stukje Frankrijk in de stad dat stamt uit de koloniale periode. In de Tweede Wereldoorlog was het een 'veilige haven' voor Joodse mensen. Je vindt er wijde boulevards, Franse cafés en restaurants, bijvoorbeeld Le Saleya, en oude Franse herenhuizen.

Meer berichten