De 6 middelbare meiden van de bluesband BB Queenies vlak voor een repetitie. "We kennen geen jaloezie." (Foto Magda de Vetten)
De 6 middelbare meiden van de bluesband BB Queenies vlak voor een repetitie. "We kennen geen jaloezie." (Foto Magda de Vetten) (Foto: )

Haagse vrouwenbluesband droomt van optreden in DWDD

Blues op pumps. Dat is de slogan waarmee de leden van BB Queenies hun muziek aan de 'man' brengen. Bij optredens dragen de 6 middelbare dames van deze Haagse bluesband knalrode schoenen met hoge hak. Ze zitten vol zelfspot. "Mensen zeggen: ze kunnen nog spelen ook!"

Door Magda de Vetten

Den Haag - "We spelen niet alleen blues, maar ook funk, soul en pop. Alles wat swingt", vertellen ze op hun repetitieplek in de WBC-studio aan een stil Haags landweggetje.

"Ze vinden ons een beetje gek in de blueswereld", lacht Ellen Bakker, die de band oprichtte samen met Judith Alkema. "Bluesbands bestaan altijd uit mannen."

Pianiste Monica Verschoor: "Een paar van die mutsen, wat zal het worden, denken mensen. Je wordt met dedain bekeken. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Dan hoor je: ze kunnen nog spelen ook. Achteraf krijgen we ontzettend veel complimenten."

Als de band speelt, ziet het podium eruit als een 'omgekeerde damestas', zeggen ze zelf. Overal instrumenten: gitaren, drums, saxofoons, keyboard, banjo, ukelele, accordeon, contrabas, viool en mondharmonica's. "Terwijl een bluesband gewoonlijk bestaat uit leadgitaar, basgitaar en drums. We rijden dan ook met halve vrachtwagens naar optredens. We zijn nog op zoek naar roadies, haha."

"Het is keihard werken", zeggen de vrouwen. "We doen alles zelf: de voorbereidingen, het geluid, het slepen met loodzware versterkers. Als we zo bezig zijn met sjouwen en opbouwen, hoor je weleens jongeren zeggen: ik word al moe als ik ernaar kijk!"

Maar ze hebben veel plezier in het spelen. Dan nemen ze voor lief dat ze zich op een festival in Dordrecht moesten omkleden in een bezemkast. En dat Judith daar de dronken kerels van het lijf moest slaan.

"Humor staat voor ons hoog genoteerd. We hebben teksten als: 'Never trust a woman'. En: 'Too much butt', teveel kont. We staan op het podium ook met elkaar te dollen. 'O, God, daar heb je haar weer.' 'Moet jij zeggen!' Of een schampere opmerking als het wisselen van instrumenten lang duurt: 'Het zijn vrouwen, hoor!'"

De meiden spelen gemiddeld twee keer per maand in kroegen, strandtenten, bij vrouwenverenigingen. Ze waren op het Zeeheldenfestival en Jazz in de Gracht. Hun moment suprême beleefden ze in Voorschoten. Daar stonden ze op één podium met saxgrootheid Hans Dulfer. Hun droomwens? "Optreden bij De Wereld Draait Door. Op tv komen is goed voor je naam. We hebben het wel geprobeerd, maar je komt er niet tussen. Maar we zijn mooi wél op TV West geweest."

"Als ik 80 ben, wil ik nog dit soort dingen doen", geeft Ellen haar droomwens prijs. Saxofoniste Geerlande Homburg: "Ik teken ervoor. Dan gaan we met rollators het podium op. Het houdt je jong. We hebben lol met elkaar. De sfeer is goed. Als er iets is, dan zeggen we het. We kennen geen jaloezie. Het is elke keer weer leuk. Dan zeggen we tegen elkaar: hè, meiden, lekker!"

Boek BB Queenies via bbqueenies.nl

Meer berichten