CDA Den Haag wil dat overgewicht bij Hindostaanse kinderen wordt aangepakt

CDA Den Haag wil van het stadsbestuur weten hoe het staat met de samenwerking met India om gezondheidsproblemen bij Hindostaanse kinderen, veroorzaakt door overgewicht, aan te pakken. En welke acties er worden ondernomen om hier iets aan te doen. 

Den Haag - In Den Haag heeft 20% van de jongeren van 2 tot en met 15 jaar overgewicht. Verhoudingsgewijs komt overgewicht bij Hindostaanse kinderen het meeste voor. Een jeugdarts van de GGD in Den Haag heeft uitgebreid onderzoek gedaan om een nieuwe groeistandaard te ontwikkelen voor Hindostaanse kinderen. De reden hiervoor was dat deze kinderen volgens de BMI meting ondergewicht zouden hebben terwijl hij de kinderen op het oog als normaal beoordeelde. Het gevaar hiervan is dat de ouders de kinderen gaan overvoeden. Omdat de Hindostaanse kinderen van nature kleiner zijn en minder spiermassa hebben, ontstaat er té veel vetmassa.

"Dit overvoeden is een patroon dat we moeten doorbreken. Ik vind het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien, vrij kunnen bewegen en niet belemmerd worden door hun gewicht. De juiste voorlichting is hierbij van belang", aldus Kavish Partiman, raadslid CDA Den Haag.

Partiman wil dan ook weten hoe het vordert met de samenwerking met India. Deze samenwerking werd naar aanleiding van een onderzoek van GGD Haaglanden in 2016 door het stadsbestuur aangegaan om de gezondheidsproblemen terug te dringen. Hij heeft hier inmiddels vragen over gesteld aan het stadsbestuur. 

Meer berichten