Olena voelt zich echt vrij in de Papestraat, waar ze veel mensen kent, zegt ze (Foto: Peter van Zetten).
Olena voelt zich echt vrij in de Papestraat, waar ze veel mensen kent, zegt ze (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (135): 'Ik ken veel mensen in de Papestraat'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Olena Beers uit Vinnytsia, Oekraïne.

Den Haag – Regelmatig loopt ze door onze stad met haar armen volledig gespreid, vriendelijk glimlachend naar de mensen die voorbijlopen. Af en toe blijft ze staan, kijkt omhoog naar de hemel en spreekt een woord uit van geluk of liefde.

Hetzelfde deed ze bijna 3 weken geleden toen ze onaangekondigd naar het podium liep van de Nieuwe Kerk, tijdens de voorzang van een kerkdienst met bijna 300 mensen. Ze was daar nog nooit geweest, dus niemand kende haar, wat het vervreemdend effect compleet maakte. Waarom deed ze dat?

"Op mijn bekende manier liep ik door het centrum. Een Arabische man, die ik verder niet ken, begreep het niet en vroeg: 'Wat doe jij?' Ik nodigde hem uit om samen de kerk binnen te lopen. Daar deed ik wat ik normaal doe. Op het podium stond een glas water klaar, vermoedelijk voor de voorganger. Ik pakte het en gaf het aan die Arabische man want God zegt dat je met water mensen kunt schoonwassen. Dus ik heb die man schoongemaakt", vertelt ze lachend.

Vrijdenker

Bijzonder? Zeker. Maar dat geldt eigenlijk voor haar hele verhaal. Ze vertelt over haar huwelijk met een Nederlandse man en haar verhuizing naar Nederland in 2014. "De dag dat ik mijn verblijfsvergunning kreeg zei hij: 'Ik heb jou gekocht dus je gaat doen wat ik zeg.' Ik pakte meteen dat ding knipte het in stukken en zei: 'Ik ga van je scheiden en ga terug naar Oekraïne."

Het is duidelijk, Olena is een vrijdenker en laat zich door niemand de wil opleggen. Niet verwonderlijk eigenlijk want ze heeft veel gelezen over Baruch Spinoza, de Nederlandse filosoof uit de periode van de verlichting en ook een vrijdenker. "Ik doe wat ik wil want ik hou van God en Hij is in mij", zegt ze.

Papestraat

Haar favoriete plek in onze stad is de Papestraat. "Ik ken daar veel mensen en voel me daar echt vrij. Soms dans ik daar gewoon midden op straat. Bijna elke zondag kan je me daar wel een keer vinden. Als ik er eens niet ben, word ik meestal meteen gebeld: 'Waar ben je?' Ik ben vegan en er zijn daar ook veganistische eettentjes en een wijnhandel waar ik Portugese port haal", zegt Olena.

Tegenbezoek?

"Reis naar de water- en lichtfontein in het centrum van Vinnytsia, de mooiste van Europa", zegt Olena. "Hij is speciaal gebouwd voor toeristen en is operationeel in het zomerseizoen van april tot september."

Meer berichten