De Gouden Klimroos ‘Groei en Bloei’ wordt door de kweker, Marco Braun (links), geplant op het Jozef Israëlsplein.
De Gouden Klimroos ‘Groei en Bloei’ wordt door de kweker, Marco Braun (links), geplant op het Jozef Israëlsplein. (Foto: Martijn Beekman)

Gouden Roos van Marco Braun krijgt plekje in Benoordenhout

Marco Braun won verleden jaar de Gouden Roos van de gemeente Den Haag. De hovenier van het Haags Groenbedrijf is al zijn hele leven gefascineerd door rozen. Zijn prijswinnaar, de klimroos Groei & Bloei, kreeg donderdag 11 april een mooi plekje in het plantsoen op het Jozef Israëlsplein.

Door Didi Cobussen/www.hethaagsegroen.nl

Den Haag - Marco Braun werkt al 36 jaar als hovenier voor het Groenbedrijf van gemeente Den Haag. Zijn vaste werkplek is in het Rosarium van het Westbroekpark.

Dat Marco iets met tuinieren en bloemen moest gaan doen, was al snel duidelijk. Marco: "Ik vond school maar niks. Het onderhouden van de schooltuintjes was het enige dat ik wel leuk vond." Marco mocht de mooie rozentuin in zijn ouderlijk huis in Kraayenstein onderhouden en op zijn 13e had hij zijn eerste eigen broeikas.De Land- en tuinbouwschool was een logische vervolgopleiding.

Marco woont nog steeds met zijn moeder in Alphen aan de Rijn. In het huis waar ze - toen Marco 19 jaar was - naar toe verhuisden. In de grote tuin achter het huis staan maar liefst 600 verschillende, nieuwe soorten. Ook heeft hij een volkstuin en aan de overkant een groot stuk grond voor zijn rozen. "Den Haag zit nog steeds in mijn hart, maar daar kan ik niet doen, wat ik hier doe."

Marco liep destijds stage in het Zuiderpark. Vanwege zijn passie voor de roos werd Marco gevraagd om het Rosarium van het Westbroekpark te onderhouden. Het toneel voor het jaarlijkse, Internationale Rozenconcours. "Ik dacht ineens ik wil ook zelf rozen ontwikkelen en meedoen aan de keuringen. Het filmpje met Gareth Fryer, een bekende rozenkweker, waarin hij liet zien hoe je dat dan moet doen heb ik tig keer bekeken en toen ben ik maar begonnen."

Roos Mira, vernoemd naar het gehandicapte dochtertje van een collega, was de eerste roos die hij kweekte. De roos won meteen de publieksprijs van het Rozenconcours, een volgende kreeg de gouden medaille.
Inmiddels heeft Marco duizenden soorten rozen gekweekt, heeft hij 30 soorten in de handel en is hij een bekende naam in de internationale rozenwereld. Het winnen van de Gouden Roos van Den Haag tijdens het Internationaal Rozenconcours in 2018, is voor Marco de hoofdprijs. Deze prijs kreeg hij voor de witte klimroos 'Groei & Bloei', gekweekt ter ere van het vijfjarige jubileum van het tuinblad Groei & Bloei. Een mooie, sterk bloeiende witte klimroos. De roos, inmiddels een internationale bestseller, werd donderdag 11 april in het bijzijn van de kweker in het plantsoen op het Joseph Israëlsplein geplant.

Meer berichten