Wethouder Richard de Mos komt op inspectie bij de innovatieve boombakken.
Wethouder Richard de Mos komt op inspectie bij de innovatieve boombakken. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Anna van Buerenplein toch nog groen dankzij nieuwe bakken

Met de verbouwing van het Centraal Station is ook het Anna van Buerenplein opnieuw ingericht. Wat vroeger de achterkant van het CS was, is nu een van de vier centrale ingangen. Het plein moest een groene ontmoetingsplek worden. Alleen sloegen de bomen niet aan.

Den Haag - De bakken waarin de bomen geplaatst werden, waren te droog of te nat. De bomen waren hier niet tegen bestand en kregen het moeilijk. Remco Bouchier, groenbeheerder bij stadsdeel Haagse Hout, zag het met lede ogen aan. Hij zag het groene plein weer terug veranderen in een kale, versteende omgeving. Dat kon niet de bedoeling zijn.

Bouchier: "Ik wilde dit niet laten gebeuren. Als groenbeheerder kijk je toch altijd hoe het groener kan. Ik was ervan overtuigd dat er iets moest zijn waarmee we wel bomen konden houden op deze plek in de stad. Ik nam contact op met de Nationale Bomenbank vanwege hun expertise en ervaring. Dat bleek een goede zet."

Het resultaat zijn 17 grote, corten stalen bakken die toch een goede groeiplaats kunnen bieden. Hoe dat kan? Door een speciaal waterbergingssysteem in de bak zelf, een goede isolatie en een speciaal grondmengsel. Daarnaast zijn er boomsoorten gekozen die tegen een stootje kunnen.

Waterbuffer

Gijs-Jan Roos, accountmanager bij de Nationale Bomenbank, legt uit: "Bakken bieden eigenlijk een hele beperkte groeiplaats voor bomen, er is weinig groeiruimte. Dus het is essentieel dat de boom een goede waterhuishouding heeft, genoeg zuurstof en voldoende voedingsstoffen krijgt via de grond. Bij een gewone, dichte bak of een bak die niet goed functioneert, krijg je dat een boom of verdroogt of verzuipt. Bij deze bakken hebben we onder in de bak een waterbuffer gecreëerd; een holle ruimte waar structureel water in staat. Bij te veel water loopt ie over, bij te weinig water kan je via een peilbuis water toevoegen. Zo kan hij nooit te nat worden en door regelmatig te checken of het waterpeil goed is, ook nooit te droog. Daarbij zorgt een goede isolatie ervoor dat de aarde, eigenlijk een speciaal grondmengsel, niet te heet kan worden. Want daar houden bomen niet van."

Vaker

"Met dit systeem kun je eigenlijk in een hele onnatuurlijke omgeving voor bomen, toch een plein als dit mooi groen geven en aantrekkelijk maken", stelt Bouchier vast. "We gaan dit systeem dan ook vaker gebruiken. Op heel veel stenen, kale plekken in de stad is de gronddekking te laag om gewoon bomen te planten. Er is te weinig grond of het is er te druk met kabels en leidingen.Daar kunnen eigenlijk geen bomen groeien. Maar door dit systeem wel. Bijvoorbeeld straks op het KJ Plein of andere plaatsen in het Beatrixkwartier." Niet iedere boomsoort gedijt goed in deze bakken. De keuze is uiteindelijk gevallen op: de hemelboom, berk, sierkers, krentenboom, grove den en een esdoorn. Voor beide mannen zijn deze bakken nog maar het begin. Ze zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer innovatieve oplossingen zijn om meer groen in de stad te krijgen.

Bron: www.hethaagsegroen.nl

Meer berichten