Wereldkoor Voces del Mundo geeft zaterdag 13 april in de Maranathakerk een voorjaarsconcert
Wereldkoor Voces del Mundo geeft zaterdag 13 april in de Maranathakerk een voorjaarsconcert (Foto: )

Wat is er te doen in Den Haag?

Wereldkoor in Maranathakerk

Scheveningen - Wereldkoor Voces del Mundo uit Den Haag geeft zaterdag 13 april in de Maranathakerk een voorjaarsconcert. Het vindt plaats in het kader van de Haagse Vrijheidsweken die op 12 april beginnen en tot 5 mei duren. Het koor zingt wereldmuziek, traditionele liedjes uit de hele wereld, in de oorspronkelijke taal. De theatergroep van volksdansvereniging Radost uit Delft wisselt het kooroptreden af met z folkloredans en -muziek. Zaal open vanaf 14.00 uur, aanvang om 14.30 uur. Adres: 2e Sweelinckstraat 156. Toegang € 8,50. Kaarten aan de zaal (uitsluitend contant).

Rondleiding architectuur

Centrum - Architectuurhistoricus Peter van Dam verzorgt zondag 14 april naar aanleiding van zijn boekenserie over Haagse bouwmeesters in de 19e en 20e eeuw een rondleiding door het centrum van Den Haag. De tocht begint met een kort inleiding in boekhandel Van Stockum aan het Spui. Tijd: 10.30 - 13.00 uur. Toegang: €7.50, Aanmelden: promotie@vanstockum.nl (max. 20 personen)

Tweedehands boekenmarkt

Centrum - In de Anglicaanse kerk van St. John & St. Philip aan de Riouwstraat 2 vindt op 13 april een tweedehands boekenmarkt plaats. Naast boeken in het Engels en Nederlands, is er ook een rommelmarkt.

Op safari rond Omniversum

Scheveningen - Van vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei krijgen kinderen de kans hun ouders op hun natuurkennis te testen bij Omniversum. Daarvoor nemen ze hen na afloop van de grootbeeldfilm Backyard Wilderness mee op een gratis safari in de achtertuin van het Haagse filmtheater. Tickets voor zijn te reserveren via www.omniversum.nl

Verkoop in Noorderkerk

Scheveningen - Zaterdag 13 april zijn er tussen 10.00 en 15.00 uur tal van artikelen te koop in de Noorderkerk, Schuytstraat 9 - 11. Ook worden in de Noordertaria drankje geschonken. De opbrengst gaat naar het Kindertehuis Hanukkah in Ghana, en de Interculturele Stichting Salaam. Deze stichting geeft noodhulp aan vluchtelingen in Griekenland. Ook gaat een gedeelte naar het orgelfonds van de Noorderkerk.

Wijkoverleg in de Fontein

Wateringse Veld - In basisschool de Fontein is maandag 15 april het wijkoverleg. De aanvang is om 19.00 uur. Thema is: energietransitie. Maar ook onderwerpen als verkeer en buurt interventieteam staan op de agenda. Na afloop is er een drankje en een hapje.

Repair Café

Escamp - Onwillige bureaulampen, loszittende stelen aan koekenpannen, haperende kruimeldieven: geen nood, zaterdag 13 april zitten de vrijwilligers van Repair Café in wijkcentrum Morgenstond klaar om één en ander te repareren. Adres is 1e Eeldepad 3a. Tijd: 11.00 - 13.00 uur. De hulp is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de fooienpot is welkom.

Braderie

Laak - Op zaterdag 13 en zondag 14 april is er een voorjaarsbraderie op de Goeverneurlaan. Zaterdag van 10. 00 tot 17.00 en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Er zijn ongeveer 100 kramen met een breed assortiment. Speciaal voor de kinderen is er een draaimolen of bungeejump.

Nacht van de Filosofie

Segbroek - De Nacht van de Filosofie strijkt ook in Den Haag neer. Zaterdag 13 april onderzoeken Jeroen Hopster, Gerko Tempelman en Daan Roovers de stuntelende mens. Verder zijn er kleinschalige denksessies, worden ethische vraagstukken over het (on)vermogen van de mens besproken en bieden praktisch filosofen hun hulp aan bij filosofische (levens)vragen. Locatie: De Constant Rebecqueplein 20. Tijd: 19.00 – 23.30 uur. Meer informatie: www.filosofieindenhaag.nl

Rondleiding atoombunker

Centrum - Tijdens de Koude Oorlog lieten de Nederlandse ministeries atoombunkers bouwen om in te kunnen schuilen tijdens een nucleaire aanval. Onder de voormalige ministeries aan de Schedeldoekshaven is zo'n bunker te vinden. Deze gaat twee zaterdagen open voor publiek: 13 april en 20 april. Er worden zes rondleidingen per dag gegeven en die beginnen in het Atrium van het Stadhuis. Meelopen kost 6 euro. Reserveren via https://dagjedenhaag.nl/product/atoombunker/

Gratis planten voor tegels

Segbroek - Zaterdag 13 april kunnen bewoners van het Koningsplein en de straten eromheen van 11.00 tot 15 uur op het Koningsplein terecht voor het afhalen van gratis planten en tuinaarde. Hiervoor moeten ze wel stoeptegels of -klinkers inleveren. Ook zijn er regentonnen te koop voor maar 10 euro.

Expositie in school

Segbroek - Werk van de Rotterdams kunstenaar Kees Meijer is van vrijdag 12 tot en met zondag 14 april te bezichtigen in de Heilig Hart School aan de Beeklaan 184. De expositie is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot en met 17.00 uur. Zijn werk bestaat uit pentekeningen, spuittechniek en meubels.

Jazz in Koorenhuis

Centrum - De Amerikaans Snarky Puppy toetsenist, Bill Laurance, toert door Europa en doet daarbij Den Haag aan. Woensdag 17 april is hij te beluisteren in het Koorenhuis aan de Prinsegracht 27. Aanvang om 20.30 uur, entreeprijs 18 euro (16 euro online). Voorafgaand aan het concert kan het publiek in het Koorenhuis een hapje eten onder de klanken van jong jazztalent van het Haagse conservatorium.
Reserveren via: https://projazz.nl/evenement/bill-laurance-uk-solo

Alzheimer café

Loosduinen - Als gevolg van dementie kan iemand zich heel anders gaan gedragen. Wat is daarvan de oorzaak? Hoe kun je hiermee omgaan? Dat wordt besproken tijdens het eerstvolgende Alzheimer Café in Loosduinen op donderdag 11 april van 19.00 tot 21.30 uur. Locatie:Mozartlaan 211a, (het rode bruggetje over).

Harpist in Abdijkerk

Loosduinen - Op zondagmiddag 14 april , aanvang 15.30 uur, zal de jonge uitzonderlijk begaafde en virtuoze harpist Joost Willemze te gast zijn op de zondagmatinee in de Abdijkerk aan de Willem III straat. Hij speelt werken van Bach, Fauré, Spohr en Salzedo. De toegang tot het concert is gratis met na afloop collecte. www.abdijkerk.info

Wat zwemt er in onze sloten?

Den Haag - In grachten, slootjes en beken in en rond Den Haag leeft meer dan je zo op het eerste zicht ziet. Ontdek en leer je wat daar gewoonlijk verborgen is en doe mee met deze nieuwe KNNV-cursus, bestaande uit twee keer een presentatie over dieren in het water en vier bijbehorende schepacties om te kijken wat er leeft in onze wateren. De start is op zaterdag 20 april van 14-16 uur met een les over zoetwatervissen. Daarna volgen schepacties in de avond van 25 april, 2 mei en 9 mei, steeds van 19.30-20.30 uur, op verschillende locaties. Op zaterdag 11 mei van 10-12 uur volgt dan een les over kleine waterdieren met aansluitend van 13-15 uur scheppen en kijken. De lessen worden gehouden in het Milieu Educatie Centrum Zuiderpark, Anna Polakweg 7, Den Haag. Deelname voor KNNV leden € 25,- Niet leden € 50,- met als cadeau het lidmaatschap voor een jaar van onze vereniging.

Voor meer informatie en aanmelden: www.knnv.nl/denhaag

De wereld rond 1900

Loosduinen -

alternatieve levensbeschouwingen


Dinsdag 16 april 14.00-16.00 u (toegang gratis)

Amadeus, Traviatastraat 25, Den Haag

Lezing door historicus Jos de Wit over de tijd rond 1900 en het ontstaan van nieuwe levensbeschouwingen.

De 19e eeuw is een eeuw van grote maatschappelijke veranderingen. Mede door de Industriële Revolutie groeide en verstedelijkte de bevolking in een snel tempo.

Nieuwe wetenschappelijke en technologische ontdekkingen droegen bij aan nog meer economische groei en versnelling van het leven. Het gevolg hiervan was dat traditionele verbanden en waarden onder druk en ter discussie kwamen te staan.

Mede door verlichtingsfilosofen verloor het Christendom in een hoog tempo de aansluiting met de tijd en de veranderingen en kon dus niet altijd meer een zingevingskader bieden voor de existentiële vragen van de mensheid. Als gevolg daarvan ontstonden nieuwe stromingen, zoals die van de Vrijdenkers en de antroposofie en zogenaamde pseudoreligies als het marxisme en socialisme.

Jos de Wit

Jos de Wit studeerde geschiedenis en filosofie. Hij geeft lezingen en cursussen voor het Humanistisch Verbond. Daarnaast leidt hij bezinnings- en discussiebijeenkomsten.

Meer berichten