Willem van Oranje speelt een centrale rol tijdens de Dag van de Haagse geschiedenis. (Foto: GAPS Photography / Arjan de Jager)
Willem van Oranje speelt een centrale rol tijdens de Dag van de Haagse geschiedenis. (Foto: GAPS Photography / Arjan de Jager) (Foto: GAPS Photography / Arjan de Jager)

Oog in oog met Willem van Oranje tijdens Dag van de Haagse geschiedenis

Ruim vier eeuwen na zijn overlijden is het mogelijk om Willem van Oranje in de ogen te kijken. Dit kan tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis op zaterdag 13 april. Het thema is dit jaar goud, geïnspireerd op het landelijk themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. De organisatie is in handen van het Haags Gemeentearchief.

Den Haag - Tijdens de Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis belichten de deelnemers vooral het Den Haag van de 17e eeuw. Tussen 11.00 en 16.00 uur wordt het Plein in het centrum van Den Haag omgetoverd tot bruisend festivalterrein. Er zijn gratis workshops, rondleidingen, bijzondere optredens en oud-Hollandse kinderspelen, zoals knikkeren, tollen, sjoelen en steltlopen. De activiteiten worden door meer dan 30 Haagse erfgoedinstellingen en organisaties worden aangeboden. Voor expats en toeristen is er een uitgebreid Engelstalig programma beschikbaar. In het VOC café kan iedereen met een kopje koffie en natuurlijk een gouden versnapering bijkomen van alle indrukken die zijn opgedaan.

Enorme stellage

Speciale aandacht is er dit jaar voor Willem van Oranje. Als Vader des Vaderlands staat deze Willem al sinds 1848 op zijn sokkel op het Plein. Tijdens de Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis kan iedereen deze staatsman in de ogen kijken. Er wordt speciaal voor deze dag een enorme stellage gebouwd die het publiek in staat stelt rond het beeld omhoog te lopen en op ooghoogte te komen. Zie met eigen ogen hoe klein zijn hoofd is en hoe groot zijn voeten zijn. En kijk ook eens naar de hond die aan zijn voeten ligt. Het verhaal gaat dat die hond nooit van zijn zijde week…

Programma

Tickets en strippenkaarten voor alle expedities zijn te verkrijgen bij de stands van de deelnemers op het Plein. Het complete programma is te vinden op dagvandehaagsegeschiedenis.nl/

www.dagvandehaagsegeschiedenis.nl

Meer berichten