Sopraan Olga Zinovieva is vrijdag 19 april ook van de partij.
Sopraan Olga Zinovieva is vrijdag 19 april ook van de partij. (Foto: )

Matthäus Passion klinkt in Grote Kerk

Met zijn Bach Choir & Orchestra of the Netherlands dirigeert Pieter Jan Leusink dit seizoen onder meer 34 keer Bachs Matthäus Passion door heel Nederland. De Matthäus Passion wordt ook in Den Haag uitgevoerd en wel op vrijdag 19 april in de Grote Kerk in Den Haag.

Den Haag - De Matthäus Passion is een begrip in Nederland. Het stuk zit verweven in onze cultuur. Maar de integrale Matthäus Passion 34 keer uitvoeren is een bijzondere prestatie.
De dirigent van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, Pieter Jan Leusink, viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum en zo ver gaat zijn ervaring met de Matthäus Passion ook terug in de tijd. Heel gestaag groeide het aantal concerten per jaar en beleeft nu een hoogtepunt met een ware Bach-marathon. Maar hoe houden deze musici de focus en de energie in de uitvoering van de eerste tot de laatste noot?

Troost en kracht

Countertenor Sytse Buwalda heeft de solo's in Matthäus Passion al honderden malen vertolkt. Over wat de Matthäus Passion voor hem persoonlijk betekent, hoeft hij dan ook niet lang na te denken. Buwalda: "Ik zing de volledige Passie al 29 jaar, en iedere keer wordt het nóg interessanter. Om gemotiveerd te blijven hoef ik helemaal niks te doen, want direct bij de eerste noot zit ik er volledig in. Een uitvoering van de Matthäus is altijd weer indrukwekkend. Er gaat enorm veel troost en kracht uit, het is als een warme deken."

Daria Gorban is violiste en concertmeester. "Natuurlijk heb ik geen tekst als violiste dus ik leg al mijn gevoel en energie in de melodieën en harmonisaties. Ik speel niet alleen de noten maar wil de harmonieën echt openen voor het publiek. En dat gebeurt gewoon, iedere uitvoering opnieuw. Vaak wordt mij gevraagd wat mijn favoriete deel is om te spelen. Maar dat kan ik niet beantwoorden omdat er zoveel prachtige delen in deze compositie zijn om te spelen dat het per dag kan verschillen. Dat houdt het afwisselend. Een ontzettend bijzonder moment is voor mij het moment waarin de evangelist het sterven van Christus bezingt en dan absolute stilte afdwingt in deze compositie."
Ook Jasper Schweppe, de Zwolse bas en enige jaren als solist verbonden aan The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, beleeft deze periode altijd intens. "Er ontstaan unieke momenten in het publiek. Zoals afgelopen week toen twee zoons die met hun bejaarde moeder de uitvoering bezochten. Met in gedachten dat dit wel eens de laatste keer kon zijn. Dit zijn de mensen waarvoor we het doen. Tijdens de aria 'Mache dich' zat ik zelf van het begin tot het eind in tranen. Ik ben trots en gelukkig dat ik deel kan nemen aan deze meest menselijke Matthäus."

Deze Matthäus Passion uitvoeringen onder leiding van Pieter Jan Leusink zijn vier jaar op een rij door Classic FM verkozen tot meest favoriet.

Vrijdag 19 april in de Grote Kerk in Den Haag om 14.30 en om 19.00 uur. Meer informatie via www.ad.nl/passion

Meer berichten