Spelers en coaches van Storks gaven een clinic aan cliënten van Bijler.
Spelers en coaches van Storks gaven een clinic aan cliënten van Bijler. (Foto: Jos van Leeuwen)

Storks maatschappelijk aan de slag door samenwerking met Reakt

Honkbalvereniging Storks begeeft zich op het pad van de maatschappelijke projecten. Daarvoor tekende het afgelopen vrijdag een intentieverklaring met Reakt BV.

Van de redactie

Den Haag - 'Ting'. Het metalen geluid is duidelijk hoorbaar op sportpark Schapenatjesduin als Pieter zijn aluminium knuppel tegen de bal zet. Hij laat Storks-coach Youri Visser helemaal naar het achterveld rennen. Ondertussen komen de honklopers binnen en scoort zijn team de nodige punten.
Pieter en drie andere jongens doen mee aan een honkbalclinic bij Storks in Kijkduin. Ze zijn cliënten van de Brijder, onderdeel van Parnassia. "Wij behandelen jongeren met een verslaving", zegt begeleidster en verpleegkundige Renske Boosman. "Dat kan drugs of alcohol zijn, maar ook gamen en gokken. Leren sporten is voor hen belangrijk, omdat ze ongezond gedrag hebben en roofbouw op hun lichaam plegen. Niet alleen door de verslaving, maar vaak ook slecht eten."
Acht weken verblijven ze in de kliniek. Daar leren ze structuur in hun leven aan te brengen. "Dus gewoon om 07.00 uur op in plaats van tot het middaguur in je bed te blijven liggen. Vroeger hadden we hen negen maanden bij ons en konden we meer doen. Maar ja, bezuinigingen hè. Wij geven hen een geweldige start en dragen hen dan over aan de volgende hulpverlenende instantie."
De clinic valt in ieder geval in de smaak. De vier hebben het bij de verschillende onderdelen zichtbaar naar hun zin. "Dit is echt gaaf, ik hoop dat we nog een keer terugkomen", is te horen uit hun mond.

Activiteiten

Dat is precies waar het Youri Visser om te doen is. "Wij spelen met Storks op het hoogste niveau en laten zien wat er met sport mogelijk is. Door ons maatschappelijk te presenteren. Nu hebben we deze intentieovereenkomst, maar we willen ook een functie in de buurt hebben. Door scholen en ouderen uit te nodigen. Nee, met ouderen kan je niet hetzelfde doen als met deze jongeren, maar ook hun kan je activiteiten aanbieden. Niet voor niets zijn we ook Buurthuis van de Toekomst. Het belang voor ons is om meer naamsbekendheid te krijgen en meer publiek te trekken."
Storks geeft dit seizoen nog drie keer een clinic voor Reakt, dat als onderdeel van Parnassia herstelgerichte activiteiten voor haar cliënten verzorgt. De eerste werd door speler Kevin Nieveld gegeven. "Voor deze jongens, die een heel andere achtergrond dan ik hebben, is dit een kans om een nieuwe sport te ontdekken. En gezien de grote glimlach bevalt die sport hun wel."

Hetzelfde

De tweede honkman zegt dat hij de deelnemers aan de clinic niet anders heeft benaderd. "Nee, ik doe precies hetzelfde als bij andere mensen die ik training geef. Juist niet. Op het veld zijn er geen verschillen, daar gaat het om plezier en lekker bezig zijn. Dan maakt helemaal niet uit wat je achtergrond is. Dat is nu ook weer gebleken."

Meer berichten