Leonie plaatst een serieuze kanttekening bij onze stad: discriminatie op basis van afkomst (Foto: Peter van Zetten).
Leonie plaatst een serieuze kanttekening bij onze stad: discriminatie op basis van afkomst (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (136): 'Een plek voor experimentele muziek'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Leonie Roessler uit Los Angeles, Verenigde Staten van Amerika (VS).

Den Haag – Enkele jaren geleden trok ze naar onze stad voor een masteropleiding 'Compositie' aan het Koninklijk Conservatorium (KC). Haar eerste indruk van dat instituut was echter niet volledig positief. "Ik kwam met de trein aan op Station Den Haag Centraal en liep naar het gebouw van het KC. Vanwege het woordje Koninklijk in de officiële naam verwachtte ik een betoverend gebouw maar het was een grijze blokkendoos. Ik dacht: 'Oh nee'. Later heb ik overigens gemerkt dat het binnen erg gezellig is", zegt ze lachend.

Eigenlijk is Leonie een Duitse uit het Ruhrgebied maar als tiener verhuisde ze voor studie naar Los Angeles en daar had ze een goede tijd. Sindsdien beschouwt ze die stad als haar 'hometown'. Heeft ze net zo'n goed gevoel bij Den Haag? "Ik heb een kind en voor hem is het hier goed wonen. Het is relatief veilig, hij zit op een leuke school, het strand is dichtbij en veel dingen zijn goed georganiseerd. Ik vind Den Haag in ieder geval een betere plek om op te groeien dan Los Angeles", zegt ze.

Toch plaatst ze een serieuze kanttekening. "Mijn ex-man is Amerikaan maar zijn ouders komen uit India. Zelf ziet hij er een beetje uit als een Marokkaan. Samen zijn we naar Nederland verhuisd en al in de eerste week na aankomst begon het: hij wordt regelmatig staande gehouden door de politie om niks. Het was zelfs zo erg dat - toen hij een keer zijn fiets op slot deed - er ineens een agent naast hem stond om te vragen wat hij deed. Mijn ex is gewoon een lieve en rustige man. Het is gewoon je reinste discriminatie op basis van iemands afkomst. Als dit met mijn zoon gebeurt ben ik hier echt weg, want dit is iets wat ons gewoon ziek maakt", zegt ze.

Maar liever heeft Leonie het over haar favoriete plek in onze stad. Dat is Studio Loos aan het Constant Rebecqueplein, een plek voor concerten en experimentele muziek. "Daar komen kwalitatief hoogstaande kunstenaars om op te treden en je treft er een heerlijk woonkamergevoel", zegt ze. Meer informatie op http://www.leonieroessler.com

Tegenbezoek?

"Bezoek Chinatown met leuke restaurants en gewone mensen. Ik heb er zelf even gewoond. Daar vind je geen 'fake' glitter en glamour, zoals in Hollywood of Beverly Hills.", zegt Leonie.

Meer berichten