Burgemeester Pauline Krikke vertelde vrijdag bij de start van de Vrijheidsweken over de toen tienjarige Haagse Henny Dormits. (Foto: Jos van Leeuwen)
Burgemeester Pauline Krikke vertelde vrijdag bij de start van de Vrijheidsweken over de toen tienjarige Haagse Henny Dormits. (Foto: Jos van Leeuwen) (Foto: )

Vrijheidsweken: 'Opdat er niet meer Henny's komen'

We herdenken de Tweede Wereldoorlog en vieren de bevrijding. De komende weken zijn er maar liefst zo'n vijftig vrijheidsactiviteiten.

Door Willem Post

Den Haag - Wandelingen, debatten maar ook het Bevrijdingsfestival op 5 mei met tal van artiesten. Prachtig allemaal maar het verhaal van de verschrikkingen in die oorlog moet juist ook in 2019 worden verteld. Burgemeester Pauline Krikke vertelde vrijdag bij de start van de Vrijheidsweken over de toen tienjarige Haagse Henny Dormits die opeens niet meer naar het zwembad mocht of naar het Zuiderpark. Henny begreep er niets van. Ze werd gebrandmerkt door een grote gele ster. Uiteindelijk besloot het gezin onder te duiken. Ze werden verraden en via kamp Westerbork per goederentrein naar kamp Theresienstadt gestuurd. Een poel van ellende. Henny kreeg slechts wat grijs water met stronken te eten. Zij overleefde maar 65 familieleden werden vermoord. De burgemeester wees er op dat er nu zelfs in Europa weer autoritaire regeringen opkomen en sprak van een zorgelijke ontwikkeling. Juist in onze stad van Vrede en Recht, ook het hart van onze democratie, moeten we extra alert zijn. Opdat er niet nog meer Henny's komen.
www.vrijheidsweken.nl

Meer berichten