Foto: MARK DAVID

Nieuwe column Cary van Rheenen: Waan de Laan

Ik besloot in een opwelling nog één keer alle nostalgische vismomenten te gaan beleven. Ik sprak af met Cor, vismaat van weleer, om 's nachts richting Noord Holland te vertrekken. Dat deden we vroeger ook.


Ik beschikte nog wel over visspullen, maar vernieuwing van bijvoorbeeld lijnen, de aanschaf van voer en aas noopte mij tot een bezoek aan een hengelsportwinkel. In mijn actieve hengelsporttijd kocht ik mijn visbenodigdheden bij winkels op de Beeklaan en de Laan van Meerdervoort. De winkel op de Beeklaan was er niet meer, dus dan maar richting Laan van Meerdervoort.
Tijdens mijn zoektocht naar deze winkel schoot met te binnen dat ik geen notie had wie of wat Van Meerdervoort was. Nu moest ik het weten ook. Ik besloot een stuk over de Laan te gaan wandelen en een antwoord op deze vraag te vinden. Brutaal vroeg ik passanten of zij misschien de oorsprong kenden van Van Meerdervoort. Nul op rekest, verbazing, diep nadenken, maar geen bevredigend antwoord.
Mijn blik viel op een opschrift op een etalage. De Leest, schoenmaker sinds 1959. Ik besloot daar mijn laatste poging te wagen om het 'Laan-mysterie' op te lossen. Ik betrad de winkel, achter de toonbank stond een blonde tiener. "Mag ik een bus impregneerspray en zwarte veters", vroeg ik. Ze pakte de gevraagde spullen en legde ze op de toonbank. "Alstublieft mijnheer, vijf euro twintig." "Ik heb nog een vraagje, weet jij misschien waar de naam Van Meerdervoort vandaan komt?" Ze haalde haar schouders op. "Geen idee, maar wacht, ooopaaa."
Een oudere man betrad de winkel door de deur achter de toonbank. "Opa, deze mijnheer wil graag weten wat of wie van Meerdervoort was, ik denk dat u het wel weet." De opa werd duidelijk in een moeilijke situatie gebracht door zijn kleindochter, hij fronste zijn wenkbrauwen en dacht even na. "Natuurlijk Inga, Van Meerdervoort was een generaal uit de eerste wereldoorlog die min of meer de uitvinder was van de economische loopgraaf. Hij ontwierp loopgraven met uitsparingen voor bijvoorbeeld kippen, kasten voor levensmiddelen en nissen waar soldaten in konden slapen. In de wanden werden grote vaten geplaatst gevuld met wijn, waar de soldaten rantsoenmatig gebruik van konden maken. Ik weet dit omdat er ook plekken in de loopgraven waren voor kleding én schoenherstel. Zo iemand verdient een gedenkteken en dat is onze Laan", sprak opa trots, hij groette en verliet de winkel. Ik rekende af, bedankte het meisje en ging richting auto.
Thuisgekomen met het voldane gevoel het verhaal van Meerdervoort te kennen, besloot ik op mijn computer het verhaal van opa via Wikipedia nogmaals te ervaren. Hoe groot was de verrassing dat Meerdervoort volgens Wikipedia een boerderij was, waar de Laan naar was vernoemd.
Om dit nieuwe inzicht te staven ging ik op zoek naar informatie over deze boerderij. De apotheose, geen informatie over de boerderij, geen afbeelding, niets. Daar waar een straatje in de Schilderswijk naar Rembrandt vernoemd is, is de grootste, de langste Laan van Nederland met 1803 huisnummers, 5,8 km lang en 21 Rijksmonumenten vernoemd naar een volledig anonieme boerderij, ooit gevestigd in de buurt van het Willemspark. En toch ben en blijf ik trots op ónze langste Laan.

Meer berichten