Copyright foto Dick Teske. Portret wijkagent boulevard Pjotr Vreeswijk. Eénmalig vrij copyright voor De Posthoorn bij artikel over Pjotr. Naamsvermelding voluit verplicht Foto Dick Teske
Copyright foto Dick Teske. Portret wijkagent boulevard Pjotr Vreeswijk. Eénmalig vrij copyright voor De Posthoorn bij artikel over Pjotr. Naamsvermelding voluit verplicht Foto Dick Teske (Foto: TESKE)

Column agent Pjotr Vreeswijk: Mooie én veilige zomer

Ik weet het nog heel goed. Het was ergens in januari in het Zuiderstrandtheater. Buiten klotste de ijsschotsen nog tegen de rotsblokken van het havenhoofd, maar binnen was het warm en gezellig. We waren daar met alle strandondernemers om het strandseizoen van 2019 formeel te openen.

Het weer is er misschien nu nog steeds niet helemaal naar, maar met een grote horecacontrole op de boulevard vorige week is het zomerseizoen officieel van start gegaan
Althans, voor ons. De strandtenthouders waren de afgelopen maand al druk aan het opbouwen en ze hebben keihard gewerkt om alles weer op tijd af te krijgen.
En dat opbouwen is toch een operatie. Misschien heb je het wel eens gezien. Nadat het zand is opgehoogd en geëgaliseerd, takelen grote kranen de containers op hun plek. Vroeger gebeurde dit vanaf de boulevard. Dit leverde een woud van hijskranen op. Een prachtig, maar levensgevaarlijk schouwspel waar honderden of misschien zelfs wel duizenden dagjesmensen uit het hele land op afkwamen.
Tegenwoordig mag dat niet meer. De boulevard is maar smal en dus is een konvooi van achteruit rijdende vrachtwagens onverantwoord. De opbouw vindt nu vanaf een brede strook rijplaten op het strand plaats.
Dit jaar werd er ook keurig in secties gewerkt en vooral voor de strandtenten tegenover het Kurhaus pakte dit fantastisch uit. De zon straalde en alles leek mee te zitten. De rest kreeg het zwaarder. Net toen we dachten dat de zomer ook dit jaar weer vroeg begon, nam de wind in kracht toe en werd het koud. IJzig koud.
Nu, drie weken later staat alles. Vanaf Beachclub 'Wij' tot aan 'Het Puntje' op het Zwarte Pad. En vorige week hebben we ze dus allemaal bezocht. Samen met de collega's van het handhavingsteam, de medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten en Stedin, zijn alle vergunningen, keukens en gasinstallaties gecontroleerd. Hier en daar moesten er nog wat puntjes op de spreekwoordelijke i, maar ik durf te stellen dat alles vanaf vandaag in de startblokken staat.
Ook ons bureau maakt zich klaar voor de komende warme maanden. Zelf zit ik bijvoorbeeld bij verschillende ondernemersverenigingen aan tafel. Daarnaast is er een tweewekelijks overleg met belanghebbenden op het stadsdeelkantoor.
Korte lijnen en een nauwe samenwerking met de ketenpartners is hét recept voor een mooie en vooral veilige zomer. Maar we doen meer dan alleen praten. In juni komen de collega's uit het district ons in het zogenaamde Team Toezicht Kust weer versterken. Dit zijn politiemannen en -vrouwen van ons eigen bureau aangevuld met collega's van de ons omringende bureaus. Ze handelen in de vroege en late diensten alle meldingen rond de kuststrook af.
En dat dit druk is, kan ik u uit eigen ervaring vertellen. Vermiste kinderen, soms wel tien per dienst, flessentrekkerij, mensen die onwel worden en natuurlijk de meldingen met betrekking tot verstoring van de openbare orde. Vechtpartijtjes en andere ongeregeldheden. Alles komt voorbij. Niet zo gek natuurlijk als je je bedenkt dat de meeste parkeergarages op een beetje mooie dag al rond een uurtje of elf uur in de ochtend vol zijn.

Meer berichten