Nöemi staat haar mannetje!
Nöemi staat haar mannetje! (Foto: Robert John Henderson)

Nöemi uit Den Haag is pas 13 en nu al de beste

Nöemi Oud werd onlangs tijdens een wedstrijd in Duitsland wereldkampioen kickboksen. Iedereen is trots op haar, zo blijkt als Robert John Henderson haar opzoekt voor de rubriek Inwoners van de week.

Den Haag - De hele wijk mag het weten want voor de deur in de Boerhaavestraat hangt de vlag uit. De straat is versierd met ballonnen en er hangt een heel groot spandoek met de tekst 'Nöemi is wereldkampioen'. Toen Nöemi 8 jaar was begon ze met kickboksen. In eerste instantie zat ze op karate maar via een proefles bij team de Jager aan de Rijswijkseweg kwam ze in aanraking met kickboksen. Na de proefles schreef ze zich gelijk in en was een nieuwe passie geboren.

Kickboksen

Na een half jaar is Nöemi, op advies van haar moeder, overgestapt naar Brutal Gym aan de Leyweg. Hier kon ze nog meer trainen om haar uiteindelijke doel te bereiken. Nöemi werd zo snel zo goed in kickboksen dat ze door haar trainer werd opgegeven voor haar eerste kickboksgala. Uiteindelijk won ze de afgelopen jaren maar liefst 23 van de 25 wedstrijden waarin ze uitkwam.

Nöemi heeft echt heel veel opgeofferd om al haar doelen te bereiken. Zo trainde ze 14 keer per week. Doordeweeks was dat in de ochtend zelfstandig trainen, dan snel naar school en in de avond in de Gym met haar trainer. Tijd voor vriendinnen en feestjes had ze niet, ook moest ze volgens een streng schema eten.

"Om mee te mogen doen in de klasse waar ik nu voor uitkom moest ik 10 kilo aankomen", zegt Nöemi, "Normale meisje zouden dat om mijn leeftijd een drama vinden maar ik had het er voor over."

Nadat ze twee keer Nederlands kampioen werd, werd ze tijdens een kickboksgala in Duitsland uitgedaagd door tweevoudig Duits kampioen Kristin Schwer. Omdat beide dames iedereen in hun klasse verslagen hadden en gelijkwaardig waren, besloot de bond deze wedstrijd uit te roepen voor de wereldtitel. De wedstrijd had vijf rondes van anderhalve minuut.

Nöemi: "Ik was niet heel erg gespannen voor de wedstrijd, ik ga uit van mijn eigen krachten en voerde verder gewoon uit waar mijn trainer, Marvin Alexander, mij voor klaar gestoomd heeft. Aan het einde van de wedstrijd wist ik al bijna zeker dat ik de titel zou pakken maar toch blijf je onzeker en vechten tot het bittere eind." Nadat de laatste bel klonk werd Nöemi uitgeroepen tot winnaar. "Ik kon het niet geloven, ik stond te juichen in de ring en sprong gelijk mijn trainer in de armen. Daarna heb ik mijn moeder en opa, die meegereisd waren, de ring ingeroepen om het met mij te vieren."

Nöemi wil door blijven trainen en zich ontwikkelen zodat ze straks op 18-jarige leeftijd kan meedoen in de hoogste klasse. "Zelf vind ik dat anderen de wereldkampioen moeten uitdagen en niet andersom, maar ik ga geen gevecht uit de weg, dus kom maar op!"

Meer berichten