Directeur Benno Tempel heeft van collega's veel bijval gekregen voor de nieuwe naam van het Gemeentemuseum.
Directeur Benno Tempel heeft van collega's veel bijval gekregen voor de nieuwe naam van het Gemeentemuseum. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Directeur Gemeentemuseum gelooft nog steeds in nieuwe naam: 'Kunstmuseum dekt wél de lading'

Het Gemeentemuseum Den Haag heet vanaf 1 oktober Kunstmuseum Den Haag. Niet iedereen is hier blij mee. Dat heeft directeur Benno Tempel niet verrast. "Het was me al voorspeld."

Den Haag - De kritiek heeft zijn geloof in de nieuwe naam niet doen wankelen. Kunstmuseum Den Haag dekt volgens Tempel goed de lading: het museum herbergt kunst en is ook nog eens gevestigd in een kunstwerk van Berlage. De oude naam verhulde eerder de identiteit dan dat het deze prijsgaf, vindt hij. "Je wil niet weten hoe vaak wij hier aanvragen krijgen voor onder andere geboortebewijzen. Het woord 'gemeente' sticht echt verwarring. Het doet stoffig aan en dat doet gaan recht aan onze collectie. Daarnaast is de naam voor buitenlanders nauwelijks uit te spreken", legt hij uit. Ook is de naamsbekendheid erg laag. Tempel: "Als je mensen vraagt om vijf grote musea in Nederland te noemen, komt het Gemeentemuseum in dat rijtje niet voor. En dat terwijl we meer Nederlandse bezoekers trekken dan bijvoorbeeld het Van Gogh Museum dat qua absolute aantallen bovenaan staat."

Veelzeggend

De discussie over de huidige naam kwam niet uit de lucht vallen. Die bestaat volgens Tempel al veel langer. "Voormalig directeur Enno van Gelder en architect Berlage kwamen er al niet uit. Niet voor niets staat er alleen Museum op de gevel. Dat is veelzeggend." Hoog tijd om de knoop door te hakken, vonden Tempel en de zijnen. "Voordat een externe partij dat voor ons zou doen. Die signalen waren er en dat wilden we voor zijn", legt hij uit.

Onderzoek

Dat wil niet zeggen dat de nieuwe naam tijdens een korte brainstormsessie is bedacht. Er ging maar liefst 2,5 tot 3 jaar onderzoek aan vooraf, zo vertelt de directeur. "Je wil het goed doen. De naam moet decennia lang mee. En dus hebben verschillende bureau's zich erover gebogen. En uit hun onderzoeken kwam onder andere naar voren dat de mensen die het dichtst bij het museum staan, de bewoners van Den Haag, er het meeste moeite mee zouden hebben." Dus nee, hij stond niet raar te kijken toen er reacties verschenen als: 'Kunstmuseum is dubbel op', 'Kunst wordt alleen begrepen in Duitsland' en 'art' is veel internationaler'. Liever denkt hij aan de bijval die hij kreeg van collega's. "Ik heb zelf eigenlijk geen negatieve reacties gekregen." Tempel meende zelfs een lichte jaloezie te bespeuren bij enkele vakbroeders, want een Kunstmuseum bestaat nog niet in Nederland. En dat is best vreemd, vindt hij. In bijvoorbeeld België, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië zijn ze er wel.

Niet afblazen

Tempel heeft er dan ook geen moment over gedacht om de naamswijziging af te blazen. "We weten dat het een goede naam is. En de kritiek kun je heel goed weerleggen. Kunstmuseum is bijvoorbeeld niet dubbel op. Er is ook een Spoorwegmuseum." Dat Hagenaars vermoedelijk nog velen jaren gewoon naar het Gemeentemuseum gaan, vindt hij niet erg. "Zolang ze maar komen."

Meer berichten