Jerzy Luiten is één van de drie wijkrechters in Den Haag. 'Een enorme bulk zaken wordt niet opgelost. In dat gat springen wij.'
Jerzy Luiten is één van de drie wijkrechters in Den Haag. 'Een enorme bulk zaken wordt niet opgelost. In dat gat springen wij.' (Foto: De Posthoorn)

Succesvolle wijkrechter voortaan in heel Den Haag

Den Haag heeft sinds 1 september 2018 drie wijkrechters. Eerst bestreken ze nog één stadsdeel, vanwege het succes zijn ze nu werkzaam in heel Den Haag. De proef duurt tot en met januari 2020. Wijkrechter Luiten denkt dat de rechtbank er wel mee door zal gaan. "Er is veel vraag naar." 

Den Haag - Overlast van de buren, onenigheid over de hoogte van de schutting of een boom, vochtproblemen in de woning. Wie hier met zijn buren of verhuurder niet uitkomt, stapt zelden naar de rechter. "Die drempel is te hoog", weet mevrouw Hesselink, één van de drie wijkrechters. En dat niet alleen, vaak is die rechtsgang ook te duur. Gevolg is dat er geen oplossingen komen en onderlinge verhoudingen verzuren, soms met grote gevolgen voor de leefbaarheid in portiek of buurt. Reden voor de politiek om aan te dringen op meer zichtbaarheid van de rechter in de wijk. En dat is waar de wijkrechter, een initiatief van de rechtbank Den Haag in samenwerking met de gemeente Den Haag, in voorziet. De kosten zijn laag, 40,50 per partij, en de rechter komt naar de mensen toe. Hesselink: "De gemeente stelt hiervoor zo nodig ruimte beschikbaar, bijvoorbeeld in wijkcentra. Maar meestal zitten we bij de mensen thuis." Onlangs was ze nog ergens om een geschil over het betalen van het herstel van de dakgoot te beslechten. "Dat wil ik dan ook met eigen ogen zien. Op een foto krijg je niet altijd een goed beeld." Als een soort rijdende rechter? "Daar lijkt het op, alleen heet het dan wijkrechter", stelt Hesselink. Net als haar collega-kantonrechters, Luijten en Vink, meldde zij zich vrijwillig aan voor deze proef. "Ik denk dat we het alle drie als een mooi onderdeel van ons werk zien om te kijken of je mensen bij elkaar kan brengen."

Niet opgelegd

De wijkrechters proberen tijdens het gesprek de partijen zelf tot een oplossing te laten komen. Hierbij zorgt de wijkrechter dat wetten en regels op de juiste manier worden toegepast. Ook in de zaak van de dakgoot werd een regeling getroffen. "Beiden betalen nu de helft", vertelt Hesselink. Volgens haar helpt het als mensen zelf afspraken maken. "Dat voelt toch anders dan wanneer iets je wordt opgelegd." 

Misverstanden

Dat dit niet altijd zonder slag op stoot gaat, weet ze ook. "De verhoudingen zijn vaak verzuurd. Mensen zijn gekwetst en dat leidt tot verharding. Soms helpt het al om iemand zijn boosheid te laten benoemen, dan blijken er ineens veel misverstanden te zijn." "Wij kijken ook naar de achterliggende problemen", vult Luiten aan. "Ze komen bijvoorbeeld voor een schutting, maar dan is er ineens ook ergernis te zijn over een camera bij de buren. Het is mooi om te zien hoe blij en opgelucht beide partijen als iets wordt opgelost."

Niet vrijblijvend

Net als bij de Rijdende Rechter op televisie, zijn de gemaakte afspraken bij de wijkrechter niet vrijblijvend. Ze worden in een proces-verbaal gezet en dat heeft dezelfde rechtskracht als een vonnis", legt Hesslink uit. Beide partijen moeten er voor tekenen. Komen partijen er samen niet uit dan neemt de wijkrechter een beslissing.

Gat

Op verzoek van de gemeente werd in stadsdeel Escamp met de proef begonnen, maar vanwege de vele aanvragen bestrijken de wijkrechters inmiddels de hele stad. Luiten: "We voorzien in een grote behoefte. Als mensen er met mediation of bestaande hulpverlening niet uitkomen, rest eigenlijk alleen nog een gang naar de rechter. Daar tussenin zit een enorme bulk aan zaken die niet worden opgelost. Dat is het gat waar wij inspringen."

Meer berichten