'De tuin biedt andere uitdagingen dan de behandelruimte binnen', vertelt fysiotherapeut Rogier Poot (midden).
'De tuin biedt andere uitdagingen dan de behandelruimte binnen', vertelt fysiotherapeut Rogier Poot (midden). (Foto: Jos van Leeuwen)

Revalideren in tuin vol obstakels bij Hagaziekenhuis Leyweg

Revalideren en genieten in de buitenlucht. Het kan sinds kort bij het Hagaziekenhuis aan de Leyweg. Rogier Poot kijkt tevreden naar de strak blauwe lucht. "We kunnen zo dadelijk met patiënten de tuin in", zegt hij enthousiast.

Door Madelon Kranenburg

Den Haag - Poot is als fysiotherapeut verbonden aan het Hagaziekenhuis en één van de initiatiefnemers van de beleeftuin, die onlangs door burgemeester Krikke werd geopend.
In deze tuin is van alles te beleven. "Het avontuur ligt op de loer en patiënten gaan automatisch op onderzoek uit. Beleven is bewegen aldus Poot."

Dolblij

Maarten Lodders en Peter van der Hoeven, hebben COPD en zijn dolblij dat ze nu onder begeleiding van Rogier Poot buiten actief kunnen zijn. De buitenlucht doet hen zichtbaar goed. "Ik vind het een mooie aanvulling op de behandelruimtes binnen in het ziekenhuis en ik zou hier best nog vaker willen komen, zegt Maarten. Ook Peter is enthousiast: "De tuin sluit mooi aan bij de eigen leefomgeving. Ook daar heb je moeilijk terrein."

Minder angstig

De beleeftuin, aangelegd op het dak van de ondergrondse parkeergarage van het ziekenhuis heeft een aantrekkelijk gevarieerd landschap. Met onder meer een wilgentunnel, schelpenpad, boomstammen, verhogingen en een brug. "In de tuin liggen sommige hindernissen schots en scheef. Hier kunnen patiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen doen, zodat de overstap naar de reguliere thuissituatie kleiner wordt. "Als de patiënt hier al kan oefenen met bijvoorbeeld een buitentrapje, is de overgang bij ontslag uit het ziekenhuis niet zo groot en is hij of zij thuis minder angstig", legt Poot uit.

Natuurlijke obstakels

In deze beleeftuin, ontworpen door landschapsarchitect Sigrum Lobst, aangelegd en mede bedacht door Hoveniersbedrijf Biotoop, is met opzet niet gekozen voor fitnessapparaten. "De natuur maakt zijn eigen obstakels", aldus Poot.

Onderzoek

Rogier Poot is blij te zien dat, nu het weer beter wordt, zijn collega fysiotherapeuten van het ziekenhuis ook de weg naar de tuin weten te vinden. "Je moet het zien als een verlengde van de behandelaccommodatie en gymzaal zoals we die in het gebouw hebben, maar met weer andere uitdagingen en mogelijkheden. Bovendien, daglicht en buitenlucht zijn goed voor de patiënt. Het zou overigens interessant kunnen zijn, in de toekomst te onderzoeken in welke mate de beleeftuin heeft bijgedragen aan een voorspoedig herstel", denkt Poot.

Goed idee

De Wellerdieck-de Goede Beleeftuin, genoemd naar de belangrijkste sponsor, is uitsluitend toegankelijk voor patiënten van het HagaZiekenhuis. Dat is jammer, vindt ook Poot: "Maar zou het niet een goed idee zijn, als de gemeente in verschillende wijken van Den Haag beleeftuinen gaat aanleggen?" Zijn ogen beginnen alleen al bij deze gedachte te stralen.

Meer berichten