Juliet is in Den Haag geestelijk gegroeid en heeft zich ontwikkeld van meisje tot vrouw, zegt ze. (Foto: Peter van Zetten)
Juliet is in Den Haag geestelijk gegroeid en heeft zich ontwikkeld van meisje tot vrouw, zegt ze. (Foto: Peter van Zetten) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (138): 'De Japanse tuin in Park Clingendael'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Juliet Mwale uit Nairobi, Kenia.

Den Haag – "Ik associeer Den Haag met geestelijke groei. In deze stad heb ik me ontwikkeld van meisje tot vrouw", zegt ze tijdens het gesprek.

Bijna tien jaar geleden reisde ze voor het eerst naar Den Haag. Ze had juist haar basisschoolopleiding met goede cijfers afgerond en als een soort cadeautje mocht ze op vakantie naar haar moeder in Nederland, die hier al jaren woonde. Juliet verbleef in die periode bij haar oma in Kenia. Het was haar allereerste internationale vlucht en ze reisde alleen. Stel je voor, een jong Afrikaans meisje gaat naar een wereld met vooral witte mensen, wat ze alleen kent van de televisie of de bioscoop. "Op vliegveld Schiphol was ik een beetje bang, omdat ik niet wist waar ik naar toe moest. Een grondstewardess schoot me te hulp. Ze nam mijn papieren mee en wees me op een bankje waar ik kon gaan zitten en wachten", vertelt Juliet. "Ik dacht: 'Gaat dat zo? Gewoon zitten en wachten.' Blijkbaar was ze ondertussen alles voor mij aan het regelen want plotseling was ze terug … met mijn moeder. Ik was zo blij!"

Openbaar vervoer

Buiten het vliegveld keek ze bijna gebiologeerd naar het openbaar vervoer. Alles was goed georganiseerd en ging vlotjes, vond ze. Vooral de trams. "In Kenia kennen we dat niet", zegt Juliet.

Enkele jaren geleden kwam ze definitief bij haar moeder wonen in Den Haag. Ook ging ze Creative Business studeren in Utrecht. Die overstap was van een heel andere orde. Ze miste haar vrienden in Kenia en het was winter, dus koud en nat. "In die periode heb ik geleerd om alleen te zijn. Een eenzame tijd waarin ik veel thuis was en computergames speelde", onthult ze.

Grappig is dat ze onlangs voor haar studie naar Oostenrijk reisde en moest denken aan het 'vlotte' openbaar vervoer van haar eerste vakantie in Nederland. "In Oostenrijk is het nog beter geregeld", zegt ze. "Je wacht maximaal tien minuten op een tram, bus of trein." Of ze nog iets doet om te ontspannen? "Ik ga graag naar de Japanse tuin van Park Clingendael want het is daar vredig en je vindt er bloemen. Ik hou heel erg van bloemen."

Tegenbezoek?

"Reis naar het Michael Jozef Centre, een plek voor theatervoorstellingen, exposities en lezingen met een Afrikaanse blik. Het is belangrijk dat we de verschillende aspecten van Afrika laten zien vanuit een wijder oogpunt en niet slechts met die eenzijdige westerse blik", zegt Juliet.

Meer berichten