Cathy Delhanty (Tweede vanaf links) met enkele groepsleden van Wool for Warmth (Fotograaf: Michel Groen).
Cathy Delhanty (Tweede vanaf links) met enkele groepsleden van Wool for Warmth (Fotograaf: Michel Groen). (Foto: Michel Groen)

'Wie wil er meebreien voor daklozen?'

Cathy Delhanty is twee jaar geleden gestart met de 'Wool for Warmth Challenge', een poging om de bijna 32000 daklozen van ons land gratis te voorzien van een gebreide muts of sjaal. "We helpen gewoon."

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Om aandacht te vragen voor haar goede doelenproject zit ze regelmatig met een groepje te breien aan een tafel midden in het leescafé van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Deze keer wordt ze vergezeld door Richard Faas, Lucy Sennef en Maria Rantou.

Eigenlijk begon haar project twee jaar geleden met een verdrietige gebeurtenis. Toen overleed Linda Huijsen, de vrouw van Richard en haar eerste goede vriendin in Nederland (Cathy komt oorspronkelijk uit Canada). Enige tijd later ging Faas naar Delhanty met negen volle vuilniszakken met wol die Huijsen had achtergelaten en zei: 'Doe er iets goeds mee'. Dat liet ze zich niet twee keer zeggen. "Ik plaatste toen een bericht op Facebook: 'Wie wil breien voor daklozen?' Dit heb ik afgekeken van mijn zus in Canada die een soortgelijk project heeft", vertelt ze. Volgens Faas sluit het allemaal goed aan bij het karakter van zijn overleden vrouw. "Van de twaalf jaar dat ik haar heb gekend heeft ze tien jaar gebreid en het meeste heeft ze weggegeven", zegt hij.

Cathy Delhanty heeft nog een ander doel met dit project. "Ik wil breien tot een sociale activiteit maken voor iedereen", zegt ze. "Ben je eenzaam of heb je niet veel vrienden, sluit je dan aan bij ons project of start een breichallence met je eigen goede doel. Wij hebben zo'n beetje elke nationaliteit in ons midden. De jongste is 17 en de oudste is 90."

Lucy Sennef zit ondertussen driftig te breien en vertelt wat ze er zo leuk aan vindt. "Ik heb 37 jaar geen breinaald aangeraakt. Totdat ik Cathy ontmoette. Het voelt gewoon fijn en ontspannend om met iets goeds bezig te zijn. Het is ook leuk om andere mensen te ontmoeten", zegt ze.

Maria Rantou kan zich wel vinden in de woorden van Lucy. "Het idee dat ik kan breien voor iemand die het nodig heeft en het op prijs stelt vind ik geweldig", zegt ze. "Mijn man zegt dat ik niet kan stoppen met breien sinds ik hieraan meedoe."

Onlangs heeft de Wool for Warmth Challenge de hele voorraad wol gekregen van een opgeheven winkel in Voorburg en ze zijn met spoed op zoek naar een plek waar ze dit gratis en veilig op kunnen slaan. "We zoeken een ruimte van 15 tot 20 vierkante meter", zegt Delhanty of een donatie van 250 euro per maand om een opslag te betalen."

Met welke bekende persoonlijkheid ze graag willen breien voor hun project? "Met Koning Willem Alexander en koningin Maxima", zegt Cathy Delhanty enthousiast. Richard reageert net zo geestdriftig. "Ik kan hen binnen tien minuten leren hoe je een sjaal maakt", zegt hij. Meer info of aanmelden: Zie de Facebookpagina Wool for Warmth. Challenge.

Meer berichten