Caro is een oud-bewoner van onze stad en is geboren in de Perponcherstraat. (Foto: Michel Groen)
Caro is een oud-bewoner van onze stad en is geboren in de Perponcherstraat. (Foto: Michel Groen) (Foto: Michel Groen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (139): 'Denneweg: oud-Haagse sfeer'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Caro Cocx uit Zoetermeer.

Den Haag – Hij is een voormalig inwoner van onze stad en is geboren in De Perponcherstraat. Afgelopen week stond er een artikel in AD/Haagsche Courant over de verzetsstrijders Jan van den Hout, zijn vrouw Emmy Allers en haar vader Jo Allers, die allen in de Tweede Wereldoorlog in dezelfde straat hebben gewoond op nummer 94. Meteen was er bij Caro die blik van herkenning. "Ik zag de foto met het straatje en het winkeltje waar vroeger de bakker zat. Zelf heb ik tot 1962 met mijn familie gewoond op nummer 48. Dat is aan dezelfde kant van de straat", zegt hij.

Ook zijn eigen vader sprak niet graag over de oorlog, wat hij herkent in de herinneringen van Carla, zijn generatiegenoot en de dochter van Jan van den Hout. "Op een bepaalde manier hebben ze het een plekje gegeven en wilden ze hun kinderen er niet mee belasten. Dat past kennelijk bij die generatie", zegt hij.

Overigens woonde hij tot een paar jaar geleden met zijn eigen gezin in Houtwijk vlakbij het Leyenburg ziekenhuis. "Het werd daar steeds drukker met meer woningen en later betaald parkeren. Omdat het parkeren op het parkeerterrein van het ziekenhuis zo duur is werd er soms dagenlang bij ons voor de deur geparkeerd. Al die tijd konden wij onze auto niet kwijt. Voor mijn vrouw en ik reden om te zeggen dat het na zoveel jaar Den Haag wel mooi is geweest." Graag trok hij vroeger met zijn vrouw naar de Denneweg. "De winkeltjes en de sfeer vonden we daar echt oud-Haags", zegt hij. "Ook rond de Grote of Sint-Jacobskerk kwamen we graag. Het is daar ook redelijk toegankelijk met de auto." Caro is gepensioneerd en Den Haag heeft hij niet helemaal achter zich gelaten want hij komt hier regelmatig om te werken als vrijwillig chauffeur bij Stichting Viool in Loosduinen. Ouderen uit de wijk vervoert hij naar het ziekenhuis, de winkel, de kapper of naar andere sociale activiteiten. Begin maart zei hij in onze krant: "Tegelijkertijd is het een manier om de eenzaamheid te bestrijden want door gezondheidsproblemen komen ze nauwelijks buiten." Voor zijn pensioen had hij een kantoorbaan bij een grote verzekeringsmaatschappij.

Tegenbezoek?

"Reis naar het Stadshart van Zoetermeer. We hebben hier alles, het is goed toegankelijk en de sfeer is er gewoon leuk. Lekker relaxed! En... de eerste twee uur gratis parkeren."

Meer berichten