Bij De Korenaer treden zaterdag 11 mei drie harmonie-orkesten op, zeggen Rien (rechts) en Nico. "Op Nationale Molendag."
Bij De Korenaer treden zaterdag 11 mei drie harmonie-orkesten op, zeggen Rien (rechts) en Nico. "Op Nationale Molendag." (Foto: Magda de Vetten)

De Korenaer open tijdens Molendag: 'Kijk eens, papa, hij draait weer!'

Het had maar een haartje gescheeld of hij was afgebroken: molen De Korenaer in Loosduinen. Maar dankzij de gemeente Den Haag staat dit monument nog fier overeind. Als er genoeg wind is, gaan de wieken rond. Het is de enige molen van de stad die nog draait.

Door Magda de Vetten

Den Haag - De Korenaer was vervallen toen Rien Koolstra bijna 3 jaar geleden molenaar werd. "De molen had een tijd stilgestaan. Je kon door de planken naar buiten kijken. We hebben alles toen opgeknapt. De molenstenen zijn opnieuw afgesteld. Nu malen we weer graan. Ik ben er trots op dat we dat voor elkaar gekregen hebben."

Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe graan met hulp van de wind wordt omgetoverd in meel. En dat is geen overbodige luxe. "Ik was een schoolklas aan het rondleiden en we waren halverwege toen een 12-jarig meisje vroeg: waar zit de knop om de molen stil te zetten? En zelfs volwassenen vragen of er een motor in zit."

Historie

Rien en penningmeester Nico Verbree nemen een korte duik in de geschiedenis. "Eerder had je hier een houten molen, die in 1720 door een orkaan werd verwoest. Er stond een beetje te veel wind, haha. Een jaar later werd deze molen gebouwd. In 1925 had de molenaar sloopplannen. De gemeente Den Haag kocht de molen om dat te voorkomen."

Werkende molen

Den Haag telt 3 molens, maar De Korenaer is de enige die nog draait. Al gebeurt dat minder dan de twee mannen zouden willen. "Het is hier behoorlijk ingebouwd door huizen en bomen. In een grijs verleden had de molenaar windrecht: in een cirkel van 100 meter mocht alleen laagbouw staan. Maar toen kwamen de grote flats. Niet best voor de molen. Nu is met de gemeente afgesproken dat als een boom omvalt, er een lagere terugkomt."

Blij

De molen heeft een grote aantrekkingskracht. "Toen De Korenaer na de verbouwing net was opgeleverd, waren we aan het proefdraaien. We staan op de stelling en we horen een kind roepen: Kijk eens, papa en mamma, hij draait weer! De buurt is er heel blij mee."

Zware steen

Wat vindt Rien leuk aan het molenaarsvak? "Ik wil lekker buiten staan, in weer en wind. En alles zien bewegen en draaien: raderen, assen, wieken. Het hele mechaniek. Het zit allemaal vernuftig in elkaar. De molensteen weegt 1000 kilo. Die moet weleens gelicht worden. Ik hoef maar aan een touwtje te trekken en de steen gaat iets omhoog. Ik laat het soms kinderen van vijf doen!"

"En Rien traint zijn talen een beetje", lacht Nico. De bezoekers komen uit alle windstreken, tot Japan en China aan toe. Rien: "Alleen Pools is nog een beetje moeilijk, haha."

Ze zijn nog op zoek naar vrijwilligers. "Voor het onderhoud en voor het ontvangen van bezoekers", vertellen ze. "Kinderen mogen hier pannenkoeken bakken en daar kunnen vrijwilligers bij helpen."

Even later staan ze buiten voor de foto te poseren. "Het is hier toch mooi, hè", verzucht Rien. "Het pareltje van Den Haag."

Op Nationale Molendag, zaterdag 11 mei, is De Korenaer geopend van 10.00 -17.00 uur. Info@molenkorenaer.nl

Meer berichten