Hanneke komt met enige regelmaat bij het Leger des Heils en de soepbus bij de Grote Kerk en het Centraal Station.
Hanneke komt met enige regelmaat bij het Leger des Heils en de soepbus bij de Grote Kerk en het Centraal Station. (Foto: Allan Vos)

Hanneke Allewijn is straatpastor in Den Haag

Bij een predikant of pastor denk je aan een wat ouder persoon die zijn of haar volgelingen in de kerk toespreekt. Maar in het geval van Hanneke Allewijn gaat dat allemaal niet op.

Door Allan Vos/indebuurt.nl

Den Haag - Hanneke is namelijk straatpastor bij het stichting straatpastoraat in Den Haag en predikant in de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag. Ze voert haar taken vaker buiten op straat uit dan in de kerk.

"Ik woon vandaag precies één jaar in Den Haag en het bevalt uitstekend", zegt ze. "Ik ben 3 jaar geleden uit Berlijn naar Nederland gekomen om de predikantsopleiding te volgen. Daar was ik 5 jaar kerkelijk werker in de Nederlandse Kerk in Berlijn."

Tot haar tiende jaar ging Hanneke naar de kerk. "Maar door omstandigheden stopte het kerkbezoek. Toch zijn geloofsvragen me altijd blijven fascineren. Vandaar dat ik theologie ging studeren en weer terugging naar de kerk."

"Naast mijn werk in Berlijn heb ik kerkmuziek gestudeerd. Het kerkelijk werk dat ik daar ben gaan doen kwam eigenlijk bij toeval op mijn pad. Als is het natuurlijk de vraag of het wel toeval was…."

"In de Duitse jaren is de kerk mij dierbaar geworden. Ik heb ook gezien wat de kerk kan betekenen voor dak- en thuislozen. Als ik geen predikant was geworden - ik moest namelijk de opleiding nog volgen - was ik wel lid gebleven van de kerk. Dan zou ik er gewoon de koffie zetten. Ook belangrijk!"

Toen Hanneke anderhalf jaar geleden op vakantie was, kwam er een vacature voor straatpastor in Den Haag voorbij. "Ik had nog een paar uur om te solliciteren. De volgende dag had ik meteen een uitnodiging voor een gesprek in mijn mail."

Ik kende Den Haag nog niet zo goed, maar ben op mijn eerste dag gewoon rond gaan lopen en binnen gestapt bij het Leger des Heils. Inmiddels ken ik de straten goed en men weet mij ook te vinden. Ik ben er voor wie een luisterend oor nodig heeft of steun. Ik verkondig op straat niet per se de verhalen uit de Bijbel. Veel mensen hebben de behoefte om hun verhaal te doen. Dat is niet zo vanzelfsprekend meer tegenwoordig."

Hanneke komt met enige regelmaat bij het Leger des Heils en de soepbus bij de Grote Kerk en het Centraal Station. Op vrijdag is er een viering voor dak- en thuislozen in de Jozefkapel van het stadsklooster. Daarna komen ongeveer 120 mensen eten. "Dat werk is weer heel anders dan het werk als straatpastor. In de kerk is men wat vromer en stiller."

Als straatpastor spreekt ze veel mensen die geen cent hebben. "Ze zijn zo rijk in oplossingen en creativiteit, dat is soms veel meer waard."

Haar collega Folly Hemrica noemde hun werk 'Hoopverlener'. "En dat is het eigenlijk ook. Je helpt mensen, maar je geeft ze vooral hoop dat hun leven wel weer op de rit komt of dat er mensen zijn die om ze geven."

Meer berichten