Robin Block speelt Samudra tijdens de komende Tong Tong Fair.
Robin Block speelt Samudra tijdens de komende Tong Tong Fair. (Foto: Raymond van Mil)

Tong Tong Fair: Azië bezoeken zonder een nare jetlag

Ook dit jaar strijkt de Tong Tong Fair weer neer op het Malieveld in Den Haag. De 61e editie vindt plaats van 23 mei tot en met 2 juni. Het evenement is uitgegroeid tot een plek waar jong en oud en Oost en West elkaar ontmoeten en waarvoor vele tientallen deelnemers uit Zuidoost-Azië naar Den Haag reizen.

Den Haag - Den Haag, ook wel de Indische hoofdstad van de wereld genoemd, mag weer rekenen op meer dan 80.000 bezoekers, uit heel Nederland maar ook uit omringende landen. Het evenement dat in 1959 voor het eerst plaatsvond - toen nog onder de naam Pasar Malam Tong-Tong en in de jaren '70 ging het Pasar Malam Besar heten - is nog altijd ongekend populair. Die eerste pasar malam in de Haagse Dierentuin had als doel geld in te zamelen voor de Indische Kunstkring Tong-Tong (IKK). Met de opbrengst zou de IKK een cultureel programma kunnen financieren. Die doelstelling is ruim 60 jaar later nog steeds dezelfde. Ook nu worden de opbrengsten van recette en standverhuur ingezet om het culturele programma, het Tong Tong Festival, mogelijk te maken: een vorm van interne subsidiëring.
Eveneens onveranderd in al die jaren is ook de idee dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis.

Artiesten

De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia.
Artiesten die optreden tijdens de Tong Tong Fair zijn onder andere: Marion Bloem, Boi Akih in samenwerking met dansers Tim Persent & Heather Ware, Adriaan van Dis, topchef Pascal Jalhay, Sjors van der Panne, Loïs Lane en Next Generation met onder andere Robin Block en Amber Nefkens.

Nachtmarkten

Directeur van de Tong Tong Fair Siem Boon kijkt uit naar de komende editie: "De Tong Tong Fair is als een bezoek aan Zuidoost-Azië, maar dan zonder jetlag. We importeren als het ware de sfeer van de Aziatische nightmarkets naar het Malieveld. Meer dan de helft van onze standhouders komt exclusief voor de Tong Tong Fair uit Zuidoost-Azië naar Nederland. Tegelijkertijd brengen we verdieping met een cultureel festival vol cross-overs van Oost en West in alle mogelijke vormen."

Meer berichten