René Karels boeit met zijn nieuwe boek 'Beekwater'.
René Karels boeit met zijn nieuwe boek 'Beekwater'. (Foto: René B. Karels)

René Karels liegt de werkelijkheid in historische verhalenbundel

Auteur René Karels brengt op 18 mei zijn nieuwe boek 'Beekwater' uit. Hij is geboren en getogen in Den Haag en ziet zijn stad als inspiratiebron voor zijn verhalen.

den haag - Hij is oud-docent en gepromoveerd Neerlandicus en was directeur bij verschillende Haagse scholen. Zijn Haagse verhalen en gedichten stromen door de geschiedenis, zoals een Hugenote die tijdens de executie van Van Oldenbarnevelt in 1619 een relatie heeft met prins Maurits. Maar ook Indonesische jongens in de Weimarstraat rond 1913. De Haagse vlag in Drenthe. Hitler in het Haagse Bos. Fantasie of werkelijkheid? Dat is de vraag.

Nostalgie

In de bundel Beekwater liegt René Karels de werkelijkheid, en de Haagse Beek is zijn getuige. Zijn bundel Beekwater bevat zeven verhalen die zijn gegroepeerd rond een middenkatern met zeven gedichten. De verhalen spelen zich af tegen het decor van 17e eeuws, 19e eeuws en 20e eeuws Den Haag. Zij laten je kennismaken met bijzondere stadsgenoten in bijzondere omstandigheden. Dit boek is zijn derde werk waarbij hij vertelt: "De gedichten zijn traditioneel van vorm: sonnetten en kwatrijnen. Wie de bundel vanaf de eerste bladzijde leest, komt bij de poëzie tot rust en stapt in een romantische wereld met nostalgische gedachten aan Scheveningen, Duindorp, de Schilderswijk, het Haagse Bos, de voormalige Joodse buurt en het Kortenbosch. Ik heb hier een klein citaat uit dit laatste gedicht: 'daar tussen Haagse Toren, Prinsegracht, Lijnbaan en de Noordwal heeft nieuwbouw toegeslagen, want ook de Geest is uit de fles, waar zijn die gevels van 't Laag Westeinde, gedrieën in getal, was er geen inspiratie voor een renovatie, wie stond er op de bres?' De poëzie zorgt voor een verstild en verdiepend moment in de bundel, gaat hij verder. Maar erna is de lezer plotseling getuige van het woeste optreden van rockband The Who in 1966 in de Scheveningse Club 192 of beleeft het optreden van een coverbandje op Houtrust. Tot slot verrast deze veelzijdige man zijn lezers met een toekomstvisie waarbij hij zich afvraagt: bestaat Den Haag nog wel in 2220? Elk verhaal en elk gedicht is geïllustreerd met een zwart-wit foto. De bundel is onder andere verkrijgbaar bij kelbo.nl (U2pi) en bol.com.

 

Presentatie: zaterdag 18 mei 15.30 uur bij boekhandel Douwes (Prinsessegracht).

Meer berichten