Feestelijkheden rond het bereiken van het hoogste punt.
Feestelijkheden rond het bereiken van het hoogste punt. (pr)

Onderwijs- en Cultuurcomplex aan Spui bereikt hoogste punt

De bouw van het onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) aan het Spui in Den Haag bereikte donderdag 9 mei haar hoogste punt, 38 meter.  Vanaf 2021 zijn hier vier Haagse culturele instellingen gehuisvest: het Residentie Orkest Den Haag, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en Dans- en Muziekcentrum Den Haag (het huidige Zuiderstrandtheater).

Den Haag - Het OCC is ontworpen door architecten JCAU en NOAHH en wordt gebouwd door bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, beide VolkerWessels ondernemingen). Het gebouw is duurzaam. Het krijgt onder meer 4.000 m2 zonnepanelen, hemelwater gespoelde toiletten, temperatuurregulatie door gebruik van de bodem als warmte- en koudebron, 50 in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels en 28 ingebouwde vleermuizenverblijven.

Het gebouw wordt circa 125 meter lang, 70 meter breed en 38 meter hoog en heeft een vloeroppervlak van zo'n 54.000 m2: ongerekend ongeveer 7,5 voetbalvelden. Het krijgt een theaterzaal met ongeveer 1.300 zitplaatsen, een concertzaal met een capaciteit van om en nabij 1.500 mensen, een ensemblezaal die plaats biedt aan zo'n 600 bezoekers en een repetitiezaal waar ook nog eens 200 mensen terechtkunnen. Ook is er ruimte voor winkels en horeca. De vier 'voorgevels' geven het gebouw een open karakter.

Meer berichten