Wethouder Liesbeth van Tongeren (midden) ziet de score als een groot compliment.
Wethouder Liesbeth van Tongeren (midden) ziet de score als een groot compliment. (Foto: Valerie Kuypers)

Den Haag scoort met klimaatbeleidDen Haag is één van de steden wereldwijd die een 'A' scoort op klimaatbeleid. Dit blijkt uit de 'A List Cities' lijst van non-profitorganisatie CDP. De 'A' score betekent dat Den Haag beschikt over beleidsplannen die zorgen voor CO2-reductie en klimaatadaptatie.

Den Haag - De plannen zijn getoetst op scope, volledigheid, haalbaarheid, financiering en ambities. Ruim 600 steden wereldwijd stuurden beleidsplannen in, slechts 7% hiervan haalde de A-score. Den Haag is de enige Nederlandse stad, en één van de negen steden in Europa. Behalve Den Haag staan ook Barcelona, Londen, Parijs, Kaapstad en Hong Kong op de lijst.

Steuntje in de rug

Wethouder Liesbeth van Tongeren (Energietransitie Duurzaamheid): "Deze score is zowel een groot compliment voor de ambities die we tot nu toe gesteld hebben, en een steuntje in de rug om de komende jaren nog harder aan de slag te gaan om van Den Haag een klimaat neutrale stad te maken."

Complexe vraagstukken

'De stijgende zeespiegel en waterstress zorgt voor grote uitdagingen in Den Haag, de grootste stad aan de Noordzee. Als internationale stad van Vrede en Recht is Den Haag gewend om te gaan met complexe vraagstukken. De ambitie van de stad om klimaatverandering aan te gaan is een van de meest ambitieuze ter wereld', aldus het Juryrapport.

Samenwerking

Concrete acties die genoemd worden zijn onder andere de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2030, en de samenwerking hierin met woningbouwcoöperaties, NGO's, bedrijven, de provincie en de rijksoverheid. Het doel van Den Haag is ambitieuzer dan dat van de regering, die klimaatneutraal wil zijn in 2050. Ook de manier waarop Den Haag met water omgaat wordt expliciet benoemd.

Meer berichten