"De Nederlandse vrijgevochten aard komt terug in de boeken van onze schrijvers", zegt Aad Meinderts, directeur van het Kinderboekenmuseum.
"De Nederlandse vrijgevochten aard komt terug in de boeken van onze schrijvers", zegt Aad Meinderts, directeur van het Kinderboekenmuseum. (Foto: Magda de Vetten)

Kinderboekenparade in jubilerend Kinderboekenmuseum

Een glijbaan. Lage poortjes waardoor je van de ene zaal naar de andere kruipt. Op weinig tentoonstellingen zul je die vinden. Wel in het Haagse Kinderboekenmuseum, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Het begon met een minuscuul zaaltje. Precies 25 jaar later scharrelen kinderen met hun ouders rond over de 2500 vierkante meter van het Kinderboekenmuseum. Ze bakken pannenkoeken met letters. En zoeken de oranje kater Dikkie Dik, die verstopt zit achter een struik.

Waarom een museum speciaal voor kinderenboeken? "Om het boek onder de aandacht te brengen van kinderen, van gezinnen", antwoordt directeur Aad Meinderts. "We laten zien hoe leuk en interessant verhalen zijn. En we laten ze zelf ook verhalen verzinnen."

Doen

"Kinderen moeten vooral iets dóen", zegt hij. "Bij ons zitten ze in een grote game. De wereld van de verhalen wordt bedreigd door Inktvraat en het kind gaat die verslaan. Of ze stappen de wereld in van Kikker. Kinderen krijgen dan zelf ook een roodwit gestreepte broek aan."

Favoriet gezinsuitje

Het museum lokt meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Aad: "We zijn een favoriet gezinsuitje. Hoe dat komt? Er zijn niet zoveel musea voor de allerjongsten. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen hier terecht. Het is een ongelooflijk feestelijk museum waar ze graag komen. 'Ik zou hier wel willen wonen', twitterde een kind."

Hoog peil

Dit museum hóórt in Nederland, vindt hij, want "de kinderliteratuur staat in ons land op een hoog peil. Heel veel boeken worden vertaald. Onze schrijvers zetten kinderen ontzettend goed neer als wezens van vlees en bloed. De Nederlandse vrijgevochten aard komt overtuigend terug in hun boeken. Ook onze illustratoren zijn interessant voor het buitenland. Dick Bruna is met Nijntje beroemd tot in Japan."

Prikkelen

Volgens Aad is het belangrijk kinderen zo vroeg mogelijk aan het lezen te krijgen. "Verhalen en gedichten kunnen je in een andere wereld brengen. Ze prikkelen de fantasie. Een boek kan je grootste vriend worden. Verhalen geven kinderen ook de mogelijkheid om zich te verplaatsen in anderen. En uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel lezen, het beter doen op school."

En de ontlezing dan? "Je kunt somberen dat er minder gelezen wordt, maar aan de andere kant moet je op je telefoon ook ongelooflijk veel lezen. En kinderen liggen nog steeds een hele nacht voor de winkel om een exemplaar te bemachtigen van de nieuwste Harry Potter."

"Hoe het komt dat er minder gelezen wordt? In mijn tijd, sprak opa, kon je als kind kiezen tussen de 4 v's: vissen, vliegeren, voetballen en je vervelen. Je had genoeg tijd om te lezen. Er is nu veel meer concurrentie: andere sporten, games, mobiele telefoons."

Het museum begint de feestelijkheden op 2 juni met de Kinderboekenparade, een gratis festival. Op 7 december opent de tentoonstelling 'De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt'. Aad: "Het is een eerbetoon aan de vrouw die wel is genoemd: de echte koningin van Nederland."

Meer berichten