HNT actrice Yela de Koning is bijna klaar voor de première van 'Amadeus' .
HNT actrice Yela de Koning is bijna klaar voor de première van 'Amadeus' . (Foto: Frans Limbertie)

Deze zomer 'Amadeus' in Koninklijke Schouwburg

Vanaf 11 juni is in de Koninklijke Schouwburg een muzikale voorstelling over het leven van de briljante componist Mozart te zien. Het wordt een grootse muzikale productie met negen spelers, een groot koor en orkest, een sopraan én een indrukwekkend decor. De repetities zijn in volle gang. Wij gingen alvast even een kijkje nemen.

Door Frans Limbertie

Den Haag - Regisseur Theu Boermans verwelkomt ons in één van de repetitiezalen van de HNT Studio's en vertelt met passie over het concept van de productie. "Natuurlijk gaat de voorstelling over Mozart, maar voor het grootste deel eigenlijk ook over Antonio Salieri", vertelt Boermans. Tussen 1700 en 1800 was deze Italiaan de meest gewaardeerde, beroemdste en tevens meest gespeelde componist van zijn tijd. Hij is jaloers op de muzikale composities van Mozart en bindt de strijd aan met het wonderkind uit Wenen.

Hart veroveren

We krijgen een voorproefje voorgeschoteld: een scène tussen Salieri, gespeeld door Mark Rietman en Constanze, de vrouw van Mozart. Deze laatste rol wordt vertolkt door de jonge actrice Yela de Koning. In deze korte scène zien we Salieri. Hij probeert het hart van Constanze te veroveren om op die manier dichterbij Mozart te komen. Boermans scherpt het nog wat aan en laat Yela weten dat hij haar spel graag nog iets groter wil zien. Mooi om te zien hoe er wordt gesleuteld om tot het uiteindelijke resultaat te komen.

Rare combinatie

Yela de Koning zit nu ruim een jaar bij Het Nationale Theater. 'Amadeus' wordt haar vierde voorstelling. Twee jaar geleden studeerde ze af aan de toneelschool in Maastricht. "Ik volg nu een ontwikkelingstraject hier en mag een tijdje blijven", vertelt Yela. "Hier speel je immers met topacteurs." Vorig jaar zat Yela al in de zomervoorstelling Ondine, en deze week speelt ze voor het laatst de voorstelling Onze Straat. Volgende maand is ze dus te bewonderen als de vrouw van Amadeus. Hoe kijkt ze tegen haar personage aan? "Als stel is het een rare combinatie. Amadeus is het verwende jongetje uit hogere kringen, en Constanze is echt iemand van lage komaf, een beetje een volkse vrouw. Wat zij echter samen delen is de liefde voor puberale humor. Wat de gedragscodes aan het keizerlijk hof betreft, heeft ze weinig kaas gegeten. Daarentegen is ze een slimme tante die weet welke paden ze moet bewandelen om haar doel te bereiken. Dat blijkt wel uit het feit dat zij na Mozarts dood zijn werk goed weet te verkopen en hierdoor een goede boterham kan verdienen voor zichzelf en haar kinderen."

Mooie beloning

Het is de eerste keer dat Yela onder regisseur Theu Boermans speelt. Regisseert hij strak, of geeft hij haar vrijheid om deze rol te spelen? Yela: "Beide wel, hij geeft aanwijzingen waar je weer verder op kan doorzoeken. Ik vind dat prettig werken. We hebben nog even voor de première. De laatste weken worden belangrijk en het spelen is uiteindelijk de mooie beloning die volgt."

www.hnt.nl/amadeus

Meer berichten