Volgens Saliha worden tijdens zonsondergang heel bewust gezonde dingen gegeten zoals dadels en peulvruchten.
Volgens Saliha worden tijdens zonsondergang heel bewust gezonde dingen gegeten zoals dadels en peulvruchten. (Foto: Joyce Hoogland)

Saliha over de Ramadan: 'Je leert het kleine te waarderen'

De ramadan (Eth) is weer begonnen. Waarom vasten moslims eigenlijk? En wat zijn de tradities en gebruiken? Wij vroegen het aan de 24-jarige Surinaamse Hindoestaanse Saliha Ali-William uit Den Haag.

Joyce Hoogland

Den Haag - We spreken af in de koffiecorner van de Hema in het centrum. "Zo kan ik straks nog even snel shoppen", zegt Saliha. Ze heeft net een zoontje gekregen én is daarbij met haar man een eigen webshop begonnen. Saliha heeft dus weinig tijd voor zichzelf.

Waarderen

Saliha: "Veel mensen denken dat we vasten om te voelen hoe armen zich voelen. Maar dat is niet zo. Want 's avonds kunnen we gewoon eten, dat kunnen armen mensen toch helemaal niet. Nee, tijdens de ramadan gaat het om het waarderen van kleine dingetjes. Van een slokje water bijvoorbeeld. En om de vrees voor god, ontzag voor god." Iets wat moeilijk uit te leggen is aan iemand die niet gelooft. Volgens Saliha is god almachtig, hij is de schepper van alles. En tijdens de ramadan denk je daar bewuster over na.

Geduld

"Daarnaast leer je heel erg om geduld te hebben. Je eet en drinkt heel de dag niks. Pas bij zonsondergang mogen we weer eten. Maar we hebben dan maar een paar uurtjes de tijd want bij zonsopkomst begint het vasten weer."

Gezonde dingen

In die tussenliggende uren dat eten mag, wordt niet zomaar alles naar binnen gestouwd. "Tijdens de avonden eten we heel bewust gezonde dingen zoals dadels en peulvruchten en we drinken veel water", vertelt Saliha.
Bijna elke avond komt de hele familie bij elkaar. "De kinderen krijgen cadeautjes en tellen af naar het suikerfeest met een adventskalender." Ook gaan de moslims regelmatig naar de moskee, niet alleen om te bidden maar ook voor lezingen. Verder zijn er ramadan evenementen zoals pop-up winkels waar je mooie kleding en versiersels kunt kopen.

Suikerfeest

Na een hele maand vasten is het tijd voor het suikerfeest. "Vaak is op de eerste avond een markt in de moskee waar iedereen samen terug kijkt naar wat deze ramadan voor diegene heeft opgeleverd: ben je sterker geworden, of heb je iets nieuws over jezelf of het geloof geleerd." Daarna begint het grote feest. "Iedereen kleedt zich mooi aan en alles wordt versierd met ballonnen en slingers. De vrouwen maken het eten en de mannen gaan naar de moskee."

Webshop

Over die mooie kleding weet Saliha best wel veel. Zij is onlangs, samen met haar man, begonnen met een webshop met feestjurken. "De jurken zijn heel verschillend. Sommigen willen iets met veel goud en anderen met kant en bloemetjes. Wij, de Surinaamse Hindoestanen, dragen veelal een lange kimono of Salwar Kameez tijdens het suikerfeest."

Meer berichten