Het gebouw telt maar liefst 22 verdiepingen en herbergt 481 gestoffeerde woningen.
Het gebouw telt maar liefst 22 verdiepingen en herbergt 481 gestoffeerde woningen. (Foto: Rene Verleg)

Opening nieuwe studentenflat Leemanstoren

Den Haag groeit als studentenstad en daar hoort huisvesting aan. DUWO komt tegemoet aan deze toenemende vraag. Donderdag 23 mei opent de studentenhuisvester een nieuw groot Haagse studentencomplex aan het Leemansplein. Met de Leemanstoren heeft Den Haag er in één keer 481 studentenwoningen bij.

Den Haag - Ze konden er zo in, de studenten die onlangs het nieuwe Haagse studentencomplex Leemanstoren betrokken. Geen verfkwast, geen rol vloerbedekking kwam er aan te pas. De bewoners hoefden alleen hun meubels mee te nemen, want de studio's zijn volledig gestoffeerd, maar toch betaalbaar voor studenten (met servicekosten en na aftrek van huurtoeslag bedraagt de uur nog geen 350 euro). Met de komst van de toren heeft Den Haag er in één keer ruim 480 studentenwoningen bij. 

22 verdiepingen

De 70 meter hoge Leemanstoren op het Leemansplein werd gebouwd in opdracht van studentenhuisvester DUWO door de ontwikkelcombinatie Plegt-Vos Bouwgroep en Ten Brinke Slot Projectontwikkeling. De bouw begon medio 2017. Het gebouw heeft 481 studio's verspreid over 22 verdiepingen. Het overgrote deel ervan is inmiddels bewoond. In de zomer betrekken nog eens 140 internationale studenten hier een woning.

Internationale studenten

Van de 481 woningen zijn er 198 ingericht voor internationale studenten die in Den Haag studeren. Die woningen zijn volledig gestoffeerd en gemeubileerd en worden verhuurd via de onderwijsinstellingen. De overige 283 woningen zijn voor reguliere studenten. 

Ontwerpopdracht

Behalve een wasserette en een fietsenstalling heeft het complex een gemeenschappelijke ruimte die tot stand kwam met inbreng van studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Vorig jaar schreef DUWO een ontwerpopdracht voor een 'common room' in een studentencomplex uit, waarvoor 20 studenten ideeën aanleverden. Uit twee inzendingen werden uiteindelijk elementen overgenomen. Zo heeft de Common Room in de Leemanstoren een dorpspleineffect met ontmoeting rond de dorpspomp (die hier uiteraard een koffieautomaat is). Ook is er een bibliotheekruimte, waar studenten kunnen studeren. De twee ruimtes kunnen worden samengetrokken voor bijvoorbeeld een studentenfeestje.

Het gebouw zelf is ontworpen door KOW Architecten uit Den Haag.

Duurzaamheid

De Leemanstoren is het eerste studentencomplex van DUWO waar bewoners per woning afvalbakken voor gescheiden inzameling hebben. Het gaat hier om een samenwerkingsproject met de gemeente Den Haag voor de inrichting van een milieustraat. Ook in andere opzichten is het gebouw duurzaam: zonnepanelen zorgen voor stroomopwekking en het gebouw is aangesloten op de stadsverwarming

Meer berichten