Roy Ho Ten Soeng hekelt de manier waarop er met ouderen wordt omgegaan in Nederland (Foto: Michel Groen)
Roy Ho Ten Soeng hekelt de manier waarop er met ouderen wordt omgegaan in Nederland (Foto: Michel Groen) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (141): 'Keurig geordend en schoon'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Roy Ho Ten Soeng uit Venhuizen.

Den Haag - Hij staat op plek 2 van lijst 10 (50PLUS) bij de verkiezingen van donderdag 23 mei voor het Europees parlement en hij is naar onze stad gereisd om campagne te voeren. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Buurthuis De Kronkel aan het Westeinde trekt hij fel van leer tegen discriminatie van senioren in ons land. "De afgelopen 12 jaar zijn de pensioenen niet meegestegen met de inflatie. Wat denk je dat er dan gebeurt als het leven elk jaar minstens anderhalf procent duurder is geworden? Bovendien zijn heel wat medische voorzieningen voor ouderen simpelweg geschrapt en is de eigen bijdrage torenhoog. Veel mensen kunnen dat gewoon niet meer betalen."

Hij hekelt verder de manier waarop er in zijn algemeen met ouderen wordt omgegaan en in dit verband vergelijkt hij ons land met China en de Verenigde Staten van Amerika (VS). "Ben je in Nederland 50 en je raakt je baan kwijt dan kom je zelden meer aan het werk. Of je moet allerlei uitzendbaantjes doen en je krijgt nergens een vaste aanstelling. Wie dat redelijk vindt, is niet goed bij zijn hoofd", zegt hij. "In China begint je carrière bij wijze van spreken dan pas en in de VS kan een man als Joe Biden met 76 jaar nog gewoon presidentskandidaat zijn."

Burgemeester

Ho Ten Soeng was in januari 2000 de eerste allochtone burgemeester van Nederland (Venhuizen) en ook de eerste van Surinaamse afkomst. Dat hij opgroeide in Paramaribo vond hij, naar verluidt, bijzaak. Maar duidelijk is dat hij voor vele allochtone burgemeesters daarna het pad heeft geplaveid. Later was hij ook nog burgemeester in Medemblik.

Aanvankelijk is hij echter opgeleid als onderwijzer en in dit verband herinnert hij zich zijn allereerste bezoek aan Den Haag. "Dat was bijna 45 jaar geleden. Ik werkte toen als docent geschiedenis en bracht samen met mijn studenten een bezoek aan het Vredespaleis", vertelt hij. "Alles was in deze stad keurig geordend en schoon en de mensen vond ik fijnbesnaard."

Zijn favoriete plek in onze stad? "Met mijn kinderen heb ik vele malen Madurodam bezocht", zegt hij. "Het is Nederland in het klein. Dat vind ik knus."

Tegenbezoek?

"Volg de route over de dijk van Hoorn naar Enkhuizen, ongeveer 18 km", zegt Ho Ten Soeng. "Het is een prachtig beeld met aan de ene kant de zee en aan de andere kant slingerende wegen met heuvelvorming."

Meer berichten