Frank Kam in het dienstencentrum in het Regentessekwartier waar een klassiek concert geld moet opbrengen voor hulp aan vluchtelingen.
Frank Kam in het dienstencentrum in het Regentessekwartier waar een klassiek concert geld moet opbrengen voor hulp aan vluchtelingen. (Foto: Magda de Vetten)

Klassiek concert voor LHBT-vluchtelingen

Studenten aan het conservatorium spelen de sterren van de hemel voor het goede doel. Ze geven op 7 juni een klassiek concert in Dienstencentrum Copernicus. Wat is het goede doel? Hulp aan mensen die gevlucht zijn vanwege hun seksuele geaardheid.\

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Het maakt hier geen bal uit welke voorkeur je hebt", zegt Frank Kam, voorzitter van het dienstencentrum. Hier komen mensen uit de buurt met elkaar in contact. "Bijvoorbeeld bij ons maandelijkse klassieke concert door studenten van het Koninklijk Conservatorium. Een ander initiatief is de roze ouderensoos: voor homo's, lesbo's en hun vrienden."

Prideweek

Die twee activiteiten brachten Frank op een nieuw idee. "Studenten van het conservatorium geven een benefietconcert op vrijdag 7 juni, in de Haagse Pride-week. De opbrengst is bestemd voor LHBT-vluchtelingen: lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. De stichting Rainbow Den Haag organiseert evenementen voor hen. Maar zij wonen in het hele land en door het weinige zakgeld hebben ze vaak niet genoeg voor de reis. Daar zorgen wij dan voor."

Plezier maken

"Dat is natuurlijk geweldig", reageert Roel van der Wal van Rainbow. "Ik was zeer aangenaam verrast toen ik het hoorde. We houden elke maand bijeenkomsten voor vluchtelingen. Zij kunnen hier contacten opdoen, vrienden maken, dansen, plezier maken. Mensen die al in Nederland mogen blijven, helpen anderen die nog in de procedure zitten: wat staat ze nog te wachten?"

Moederziel alleen

Is hulp zo hard nodig? Roel: "Je moet bedenken dat deze vluchtelingen vaak moederziel alleen naar Nederland komen. Ze worden door hun eigen familie uitgekotst. We halen ze elke maand even uit de sfeer van het asielzoekerscentrum. Want ook daar kan het voor hen heel bedreigend zijn."

Steniging

Roel hoort veel verhalen van asielzoekers die vanwege hun geaardheid zijn gevlucht. "Ik zit regelmatig met tranen in mijn ogen. In landen als Kenia en Nigeria worden mensen doodgeslagen, zelfs door de eigen familie. Een Oegandees zei me: als ik teruggestuurd wordt, is het enige dat me te wachten staat: steniging. In sommige landen zijn ouders strafbaar die hun homoseksuele kinderen niet bij de politie aangeven."

Belangrijk

Volgens Frank van het dienstencentrum lopen studenten van het Koninklijk Conservatorium warm voor het goede doel omdat ook zij nogal eens een andere geaardheid hebben. "Ze komen uit de hele wereld. De rechten van LHBT'ers en tolerantie vinden ze belangrijk."

Vooroordelen

Maar ook in Nederland is nog zendingswerk te verrichten, vindt Frank. "Als je homo of lesbienne bent, is dat niet meer zo'n punt. Maar over biseksuelen is het vooroordeel dat ze van twee walletjes eten. En onder transgenders ligt het zelfmoordpercentage schrikbarend hoog. Mijn ideaal is dat het straks niets meer uitmaakt op wie je verliefd bent en hoe je je voelt. Die mensen zijn voor niemand een bedreiging. Wees blij dat we niet allemaal hetzelfde zijn."

Meer berichten